6 Aydır Hamile Kalamıyorum Neden?

  • 30 Kasım 2017
  • 8.113 kez görüntülendi.
6 Aydır Hamile Kalamıyorum Neden?

Günümüzde birçok kadın anne olmak istiyor fakat hamile kalamıyor. Gebelik için spermin yumurtayı döllenmesi ve döllenmiş yumurtanın anne rahmine tutunması gerekir. Bu süreçte meydana gelen bir bozukluk gebeliğe engel olur. Doğurgan bir kadının adet döngüsünde yeterli cinsel ilişki yaşansa bile hamile kalma ihtimali %20-25 kadardır. Bu yüzden yeterli cinsel ilişki olsa bile gebelik gerçekleşmeyebilir. Bu illaki patalojik bir durum olduğu anlamına gelmez.

Gebeliğin oluşması zaman alabilir. Özellikle adet başlangıcından sonraki 12-16 günlerde sık sık denenmelidir. Buna rağmen 35 yaş altı kadınlarda 12 ay, 35 yaş üzeri kadınlarda 6 ay gebelik gözlenmez ise kısırlıktan bahsedilebilir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır. Doktor, kadın ve erkeğe ayrı ayrı yaptığı testlerle sorunun kaynağını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Gebeliği Engelleyen Durumlar Nelerdir?

1-)Düzensiz veya Yetersiz Cinsel İlişki

Hamile kalmak için en önemli faktör cinsel ilişkidir. Gebeliğin oluşması için yumurtlama dönemlerinde düzenli bir cinsel hayata sahip olmak gerekir. Bu da haftada 2-3 cinsel birleşmeye denk gelmektedir. İlişkinin daha seyrek olması yumurtanın dönmeden vücuttan atılmasına neden olabilir.

2-) Erkek ile İlgili Problemler

Erkeklerde sperm sayısında azlık ve sperm yapısındaki bozukluklar gebeliğin oluşmasını engelleyebilir. 1 mililitrelik meni içerisindeki sperm sayısına sperm konsantrasyonu denir ve normal bir erkekte 15 milyon civarındadır. Toplam sperm miktarının 39 milyonun altında düşmesi doğal yollardan gebeliği zorlaştırır. Sperm sayısı normal değerlerde olsa bile spermin taşındığı o kanallarda tıkanıklık bulunması spermlerin  dışarı çıkmasına dolayısıyla gebeliğe engel olacaktır. Erkeğin yaşıyla doğrudan ilgisi olmamakla beraber yaş ilerledikçe sperm sayısının ve kalitesinin düşmesi gebelik ihtimalini düşürebilir.

3-) Kadınla İlgili Problemler

Yumurtanın üretilememesi veya düzensiz üretilmesi, oluşan yumurtanın ilerlemesini engelleyen tıkanıklıklar yumurtanın döllenmesine dolayısıyla doğurganlığa(fertilite) engeldir. Kadınlarda yumurta üretilememesinin en sık sebebi PCOS (Polikistik Over Sendromu) iken aşırı kilo değişiklikleri, tiroid hormonu bozuklukları, hipofiz tümörleri adette düzensizliğe yol açar.

Enfeksiyon, endometriosis, apandisit, kronik iltihabi bağırsak hastalıkları nedeniyle geçirilmiş operasyonlara bağlı olarak kanallar tıkanabilir. Tubal yollar tıkanırsa döllenme gerçekleşmez.
Yine kadınlardaki miyomlar, endometriozis, rahim ağzı tıkanıklığı, vajinismus (rahim ağzı kaslarındaki çalışma bozuklukları) doğurganlığın önüne geçebilir. Kadının yaşı da gebeliğin gerçekleşmesi için önemlidir. Yaş ilerledikçe gebe kalma ihtimali düşmektedir.

Gebe Kalmak için Neler Yapılmalı?

Gebelik için ilk ve en önemli şart düzenli cinsel birleşmedir. Bununla birlikte ilişkinin zamanı da önemlidir. İlişkinin yumurtlama döneminde (adetin 12-16 günleri arasında) olması gebelik ihtimalini arttırır. Bunlara rağmen 6 ay – 1 sene çocuk sahibi olamayan çiftler muhakkak doktora başvurulmalıdır. Doğal yollarla gerçekleşmeyen gebelikler doktor kontrolünde laboratuvar ortamında gerçekleşebilmektedir. Uzman hekimler tarafından tüp bebek gibi pek çok tıbbi alternatif yöntemler sunulur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ