Kulağım Tıkalı ve Ağrıyor
Kulağın tıkanması ve ağrıması ani bir şekilde basınç farklılığından dolayı meydana gelebilir. Genellikle akut seyreden kulak tıkanması çevresel etmenlerden kaynaklanmaktadır. Ancak bazı durumlarda kişide meydana gelen kulak tıkanması uzun süreli olur yani kronik bir hal alır ve kaynağın bulunup tedavi edilmesine kadar geçen sürede ağrı giderek artar.
Kulak tıkanıklığı hastalıktan kaynaklanıyorsa ileri evrelerde işitme kayıplarına sebep olabilir. Bu yüzden çok dikkatli olunması gerekmektedir. Uzun süreli geçmeyen kulak ağrılarında muhakkak uzman bir kulak burun boğaz doktoruna gidilmeli, gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Kulak Tıkanıklığı ve Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
1-)Çevresel Etmenler
Kulak tıkanıklığının en sık gözlenme sebeplerinden bir tanesi çevresel sıcaklık ve basınç değişimleridir. Kişinin ani basınç değişikliğine sebep olan araba yolculuğu yapması, uçak yolculuğu yapması bu tür kulak tıkanıklığına neden olabilir.
Aynı zamanda kulak içerisine bir cisim kaçması ya da su kaçması sonucunda da kulağın anatomik yapısına zarar verilebilir. Kısa süreli olarak ya da kalıcı bir şekilde kulakta tıkanma ve ağrı oluşabilir.
2-)İnflamasyon Kaynaklı
Kulak bölgesinde meydana gelen herhangi bir enfeksiyon sonucunda kulakta çeşitli etkiler meydana gelebilir. Kulakta tıkanıklık gözlenmesi, ağrı ve acının olması hatta ileri evre tedavi edilmemiş enfeksiyonlarda işitme kaybı gözlenmektedir.
Boğaz enfeksiyonları sonucunda da sık sık kulakta ağrı ve tıkanıklık meydana gelir. Özellikle küçük çocuklarda enfeksiyonun hızla yayılmasına bağlı olarak bu durum daha sık meydana gelmektedir. Orta kulak iltihabı bir tür boğaz ve kulak kaynaklı vücutta meydana gelen enfeksiyondur. Orta kulak iltihabında kişinin kulağında ara ara tıkanıklık hissetmesi, ağrı ve acının duyulması gözlenen bir durumdur.
Enfeksiyon kaynaklı kulak tıkanmalarında enfeksiyonun kaynağının ortadan kaldırılması ile genellikle tıkanıklık ortadan kaldırılmaktadır. Ancak bazı ilerleyen vakalarda enfeksiyonun ortadan kaldırılması ne yazık ki tıkanıklık ve işitme kaybının ortadan kalkmasını sağlamamaktadır.
3-)Çok Yüksek Sese Maruz Kalmak
Aşırı yüksek ses ile dinlenen müzikler, aşırı ses yapan iş makineleri ile güvenlik önlemleri alınmadan çalışmak ya da aşırı ve aniden meydana gelen sesler kişinin kulak yapısında çeşitli kalıcı ya da geçici hasarlara sebep olabilmektedir.
Kulak zarında meydana gelen hasarın boyutuna bağlı olarak kişi kulak tıkanıklığı, ağrı, acı duyabilir. Geçmeyen olgularda bu durum kalıcı hasar haline gelebilmektedir.