Diş Çekimi ve Diş Kayması
Dişlerde meydana gelen çürükler ya da alınan darbeler, çarpmalar sonrasında dişi çekmek gerekebilir. Eski zamanlardan beri çürük ilerleyince tedavi yöntemi olarak kullanılan diş çekme yerini zamanla yeni teknoloji yöntemlerine bıraksa da hala kullanılmaktadır. Dişlerde oluşan çürük ilerlediğinde uzman hekim tarafından gerekli görüldüğünde diş çekme yöntemi kullanılmaktadır.
Diş Tedavileri
Diş sağlığı için dişlerde oluşan kırılmaların ve de çürüklerin ardından bazen dişlerin çekilmesi gerekebilir. Fakat bunun dışında çürüyen dişi ya da diş çekilmesinin ardından dişin tedavileri olarak;
- Köprü ve kanal tedavisi,
- Protez,
- İmplant,
- Takma dişler
kullanılabilir. Fakat bu yöntemlerden özellikle implant ve protez olmayan dişin yerine gerçek diş gibi görev alabilecek bir yapı oluşturulmasıdır.
Protez dişlerin implantlara göre dezavantajı oldukça fazladır. Protez dişlerin devamlı temizlenmesi ve daha titiz davranılması gerekirken implanttan sonra kişinin gerçek dişinden farkı yokmuş gibi bakım yapması yeterli olacaktır. İmplantlar sabittir ve daha sağlam, dayanıklı bir şekilde normal dişin yerini tutar. Kişi çiğneme ve yemek yeme esnasında proteze göre çok daha rahat edecektir.
Diş Kayması Tedavisi
Diş çekilmek zorunda kaldıysa, dişlerde kayma olması sıklıkla kaçınılmazdır ve özellikle ön dişlerde kaymalar meydana gelebilir. Bu kaymaların önlenmesi için kişinin protez ya da implant gibi çözümlere gitmesi tavsiye edilir.
- Diş çekildikten sonra uzman hekim kontrolünde kayma gerçekleşmeden gerekli sürede diş bölgesine uygulama yapılır. Bu eğer implant ise implant uygulaması ile diş oraya sabitlenir ve implant çıkarılabilir bir şey değildir. Ayrıca proteze göre de avantajı çok daha fazladır. Bu durumda diş çekilmesinin ardından kayma gerçekleşmesi riski de azaltılır.
- Protez uygulamasında ise dişin yerinin bir süre bekleyerek diş etinin ölçü alınabilecek şekle ulaşması beklenebilir. Bu durum uzman hekim kontrolünde yapılır ve ardından protez diş hazırlanarak o bölgeye yerleştirilir. Fakat protezin bakımına daha fazla dikkat etmek gerekir ve çiğnerken, yemek yerken protezli hastalar ağzından çıkacakmış hissine kapılırlar. Bu duruma implantta rastlanmaz.
Diş sağlığı için bu yöntemlerden biri tercih edilebileceği gibi diş kayması olmuş ise hekimler genel olarak kişinin yaşına bağlı da değişen
- Diş teli,
- Damak teli
Önerilerinde bulunurlar. Bu da dişlerde farklı sürede kalarak düzelmeyi sağlar. Oldukça faydalı bir tedavi yöntemi olan diş teli uzman hekim kontrolünde dişlerde kaymayı önleyen etkili çözümlerden biridir.