Geçici Dolgu Sonrası Sızlama ve Ağrı

  • 09 Mart 2017
  • 12.890 kez görüntülendi.
Geçici Dolgu Sonrası Sızlama ve Ağrı

Geçici dolgu çeşitli sebepler ile dişte oluşan çürük ve hasarın tedavi edilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Genellikle kısa süreli olarak kişinin ağrısının ve acısının geçmesini sağlar. Geçici dolgunun yapılma işlemi sonrasında sızlama ve ağrı oluşabileceği gibi yapılan geçici dolgunun üzerinden bir süre geçmesinin ardından da dogu yapılan bölgede sızlama ve ağrı oluşabilir. İki şekilde de oluşan dolgunun ardından sızlama ve ağrı oluşabilir. Oluşan ağrı ve sızlamanın zamanına göre oluşum nedenleri farklı olabilmektedir. Bu durum diş hekimi tarafından ayrıntılı incelenmelidir.

Geçici Dolgu Sonrası Sızlama ve Ağrı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

1-)Hava Alması

Bu durum yapılan geçici dolgularda da kalıcı yapılan dolgularda ağrı oluşumuna sık sık sebep olabilen bir durumdur. Oluşan dolgunun dişi yeterince kaplamaması içeride hava kalmasına ve sık sık bu hava alan yerin yemek yeme esnasında, birşeyler içme esnasında ağrı yapmasına neden olmaktadır.

Bu durum genellikle dolgu işlemi yapılırken yapan diş hekiminin dikkatsizliğinden ya da yetersizliğinden kaynaklı olarak erken evrelerde gözlenmektedir. İleri evrelerde oluşan havaya bağlı dolgu oluşumu ise genellikle dolgunun eskimesine bağlı olarak gözlenmektedir. Geçici dolguların uzun süre kullanılmaya çalışılması durumunda sık sık dolgunun hava alması ve buna bağlı ağrı ve sızlamanın gözlenmesi hastalar tarafından yaşanılan bir sorundur.

2-)Anestezi Etkisinin Geçmesi

Dolgu yapılırken kişinin ağrı ve acı duymaması için lokal anestezi uygulanmaktadır. Geçici dolgular dişe farklı operasyonların uygulanması gerektiği zamanlarda zaman kazanmak için ya da kişinin dolgu yapımına uygun olmadığı durumlarda yapılmaktadır. Dolgu yapımı gibi aynı işlemler yapılır. Bu durumda operasyon sonrasında anestezinin etkisinin geçmesi ile hızla kişide dolgu yapılan bölgede ağrı ve acı oluşabilmektedir. Bu durum operasyon yapımı esnasında meydana gelen tahrişin zaman içerisinde hızla geçmesi ile kendiliğinden düzelmektedir. Ancak birkaç gün kişi hassasiyetten ötürü aşırı sıcak ya da soğuk gıda tüketiminden uzak durmalıdır.

3-)Çürüğün İlerlemesi

Dolgu yapımının en temel nedenlerinden biri çürüyen dişi temizlemek ve çekilmesinden kurtarmaktır. Bir diğer tabir ile ölmeye yakın olan dişi bir takım operasyonlardan geçirerek hayata tutturmaktır. Yapılan geçici dolguların bir çoğunda bir süre sonra dolgu işlevini yerine getiremez. Dişte çürük ilerlemeye devam edebilir. Böyle bir durumda dişte ağrı ve sızlama yeniden meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda kalıcı ve iyi bir dolgunun yapılması önerilmektedir. Eğer dişin kurtulamayacağı bir durum söz konusu ise hiç zaman kaybetmeden diş çekilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ