Ciltte Kırmızı Kaşıntılı Lekeler

  • 10 Ağustos 2017
  • 5.037 kez görüntülendi.
Ciltte Kırmızı Kaşıntılı Lekeler

Vücutta oluşan kırmızı ve kaşıntılı benekler, içi su dolu lekeler ve bazen de vücuda yayılan kımızı plaka halindeki yapılar bir hastalığın sebebi olabileceği gibi, alerjik bir reaksiyon nedeni ile görülmüş ya da bir yan etki olarak gözlenmiş olabilir.

Yetişkinlerde değil de bebeklerde alında ve genelde ensede oluşan kırmızı lekeler hemen hemen her bebekte gözlenir. Doğumdan sonra oluşan bu kırmızı lekeler genelde geçici olur ve patolojik değildir. Bebekte burun ve gözün çevresinde ya da hemen üzerinde oluşan kırmızı lekeler kan damarlarının genişlemesi ile oluşur. Bu ensede, alında ve vücudunun her hangi bir yerinde de olabilir, bu lekelere somon lekesi denir.

Vücuttaki Kırmızı Yuvarlak Lekeler Neden Olur?

Yetişkinlerde ve çocuklarda patolojik olarak gözlenen cilt kızarıklıkları kişinin yaşına göre ve genetiğine göre farklılık gösterir.

  • İlaç kullanımı ile oluşan yan etkilerle beraber kişide kaşıntılı kızarıklıklar gözlenebilir.
  • Bazı yiyecek ve içeceklere karşı bazı kimselerin alerjik reaksiyon göstermesi ile kızarmalar ve kaşıntı gözlenir. Burada kişinin alerjisi olduğu yiyeceğin ne olduğunu bulması gerekir. Tüketmeden önce tekrar düşünmesi gerekir. Çünkü bazı kişilerde alerjik reaksiyon çok şiddetli olup alerjik şok da gösterebilir. Örneğin; pul bibere alerjisi olan kişilerde bazen dilde şişme ve nefes alamama bile gerçekleşebilir.
  • Egzama hastalığı olanlarda da stresle beraber tetiklenen bir kaşıntı, kabarma ve kızarıklık oluşabilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde gözlenmesi mümkündür. Uzman hekim tarafından yazılan ilaç ve kremler, jeller eczacınızın tarifi ile kullanılmalıdır.
  • Böcek, sinek sokması ya da ısırgan otu, bazı ağaç ve çiçek polenlerinin vücutla temasının ardından alerjik olarak vücut reaksiyon verir ve kaşıntı, kızarıklıklar, kabarcıklar başlar.
  • Bazen güneş yanığı ya da sıcak ile direkt temasın ardından vücutta oluşan kızarıklıklar ve içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. İçi su toplamış ise bu kabarcıklar birinci derece yanıktan çıkmış ikinci ya da üçüncü derece yanığa dönüşmüştür. Bu nedenle kişinin mutlaka uzman hekime danışması gerekir. Kabarcıkların kendiliğinden patlatılmaması gerekir. Zira mikrop kapması söz konusu olabilir ve kişinin vücuttaki yanık kızarıklığı iltihaplı bir hal alıp ağrıya da dönüşebilir.
  • Büyük ve kırmızı kabarcıklar var ise bu durum suçiçeği hastalığının varlığına haber verebilir. Bu hastalık bulaşıcı olduğu için dikkat edilmesi gerekir ve kişinin bu hastalık için kesinlikle doktora danışması gerekir. Suçiçeği hastalığı bebeklerde daha hafif geçerken yetişkinlerde ise daha ağır geçebilir. Bu nedenle doktor kontrolü çok önemlidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ