Sağ Kulak İçi Yanması

  • 29 Kasım 2017
  • 3.261 kez görüntülendi.
Sağ Kulak İçi Yanması

Dolaşım halindeki kanın yoğun bir şekilde kulakta bulunan bir damara ulaşması sonucu kulakta yanma hissi olabilir. Şikayete bağlı olarak tüketilen acı veya sıcak gıdalar, bazı psikolojik sebepler olabileceği gibi ciddi sonuçlar da doğurabilir.

Kulak içi yanması, kulak yanmasına oranla çok alışılagelmiş bir durum değildir. Genellikle alerjik bir durum veya çeşitli kulak hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilen bir belirti olabilir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmezse, bir enfeksiyona bağlı olabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Özellikle yanma ve kaşıntı hissi, akıntı ile beraber dört günden fazla sürüyorsa kulak-burun-boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Kulak İçinde Yanma Neden Olur?

1-)Enfeksiyon

Enfeksiyona bağlı olarak oluşan kulak için yanma, kulak içinde veya orta kulakta gelişebilen bir enfeksiyon sonucu olabilir. Vücut direncinin düşmesi, üşütme, havuz mikrobu gibi durumlar yanma, kaşıntı veya kulak akıntısı olarak belirtiler gösterir. Tedavinin uzman kontrolü ile antibiyotik kullanarak yapılır.

2-)Travma Etkenleri

Kulağa alınan bir darbe ve benzeri durumlarda kulağın iç bölgesinin zarar görmesi yanmaya sebep olabilir. Ve genellikle tek taraflı yanma olur. Yani ya sağ kulakta yanma hissedilir veya sol kulakta.

3-)Sinüzit

Sinüzit bölgelerinde oluşan enfeksiyonların, sinüslerin içerisinde bulunan sıvının boşalmasına ve bu şekilde iç kulak yanmasına sebep olabilir.

4-)Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı kulaklarda kaşıntı tepkimesi görülebilir. Bu da iç kulakta yanmayı tetikler.

5-)Cilt Hastalıkları

Egzama, mantar gibi cilt hastalıkları kulak bölgesinde görülebileceği gibi tedavi edilmemesi halinde yanmaya sebep olur.

6-)Alerjik Durumlar

Tüketilen bazı gıdalara bağlı olarak vücutta alerjik bir reaksiyon, kulakta da görülebilir. Bu alerjiyle doğrudan alakalı olarak iç kulakta yanma hissedilir.

Kulak İçi Yanma Nasıl Tedavi Edilir?

Diğer hastalıklarda da olduğu gibi kulak içi yanmasında kişi öncelikle yanmanın sebebini öğrenmelidir. Bu yüzden uzman bir doktor tarafından fiziki kulak muayenesi yapılması gerekir. Ardından otoskop cihazı kullanılarak kulak içerisi kontrol edilmelidir. Bu muayenenin sonucunda tedavi süreci başlatılır ve genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Şayet bu kontrolden sonra bir sonuca ulaşılamazsa, uzman tarafından kan testi yapılması gerekli görülebilir. Kanda bir enfeksiyon varsa ve buna bağlı olarak kulak içi yanması oluyorsa, tedavinin seyri buna göre şekillenir.

Kulak içi yanması alerjik bir durum ise alerjiye yönelik yapılan tedavi sonrası iyileşme sürecinde yanmada olmayacaktır.

Cilt hastalıklarına bağlı olarak görülen kulak içi yanması ise semptomatik tedavinin uygulanması sonrası ortadan kalkacaktır. Yanmanın birkaç günü aşması halinde, hasta, kulak burun boğaz uzmanına görünmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ