Parmaklarım Şişiyor
Ellerimiz ve ayaklarınız günlük hayatımızda her an hareket halinde ve iş başındadır. Hal böyle olunca ellerimizde ve ayaklarımızda baş gösteren sıkıntılar günlük hayatı dogrudan etkilemekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu problemler arasında şişlikler, kızarıklıklar, morluklar vb bulunuyor. Peki özellikle el parmaklarındaki şişkinliklerin sebebi ne olabilir?
Parmaklar Neden Şişer?
Parmak şişmesinin farklı nedenleri olabilir. Bu konuda önemli olan parmağın neresi şişiyor. Yumuşak doku şişiyorsa farklı, eklemler şişiyorsa farklı nedenleri olabilir.
1-) Yumuşak Doku Şişmesine Neden Olan Etkenler
Travma ve incinmeler sonucu yumuşak dokuda hasara yol açacağından buna bağlı olarak şişmeler ve morluklar görülebilir.
Derimiz dış dünyadaki mikroorganizmalara karşı birincil korunma duvarımızdır. Derinin zarar girmesiyle vücudumuz mikroorganizmalara açık hale gelir. Parmak yaralanmaları sonucu oluşan iltihaplanmalar parmakların şişmesine neden olacaktır.
Normalde zararsız maddelere karşı vücudun aşırı duyarlılık gösterip tepki vermesine alerji denir. Vücudumuz kendini savunmaya başlar ve histamin salgılar. Histamin kılcal damarlardaki pencerelerin genişlemesine neden olur. Buna bağlı olarak kandan dokuya fazla miktarda madde geçer, bu da ödeme neden olur. Biz ise bu olayı şişkinlik olarak hissederiz.
Lenf sistemi kan damarlarından hücreler arası boşluğa geçen maddelerin toplanıp tekrar kana karışmasını sağlar. Eğer bu sistemde bir sorun olursa hücreler arası boşlukta sıvı birikir ve ödem oluşur.
Karpal tünel sendromu bağlı barmaklarda şişme görülebilir. El bileğinde bulunan karpal tünelin tutulması sonucu ilk üç parmağa giden medyan sinire baskı olmasıyla ortaya çıkar. Özellikle uyku esnasında parmaklarda ve elde uyuşukluk ve şişme gözlenir.
2-)Eklem Şişmesine Neden Olan Etkenler
Romatoid artrit eklemleri tutan ağrılı bir iltihaplanmadır. Eklem tahribatı ve sakatlığa sebep olabilir. Romatoid artrit hastalığı otoimmun bir hastalıktır. Yani vücut kendi dokusunu zararlı gibi algılayıp o dokuya saldırmasıdır. Eklemde oluşan bu iltihaplar şişmeye sebep olabilir.
3-)Kemik Şişmesine Neden Olan Etkenler
Parmak kemiklerinin şişmesinin farklı nedenleri olabilir. Birden fazla sebep bir araya gelerek parmak şişmesine neden olabilir. Bunlardan en önemlisi romatizmal hastalıklardır. Vücudun her kemiğini tutabilir. Bir başka sebep kemik kırılması veya zedelenmesidir.
Kemik şişmesinin ciddi sebeplerinden biri ise gut hastalığıdır. Vücutta ürik asit birikmesine bağlı olarak kemikler zarar görür ve şişer.
Parmak Şişliğinin Tedavisi
Öncelikle şişliğin nedeninin belirlenmesi gerekir. Uygulanacak tedavi buna göre seçilecektir.
- Eğer şişlik travma kaynaklıysa şiş bölgeye buz konulması ve bandajla sarılması iyi gelecektir.
- Eğer şişkinlik ödem kaynaklı ise doğal veya tıbbi diüretikler kullanılabilir. Diüretik, idrar sökücü olarak bilinir ve ödeme neden olan hücreler arası sıvının vücuttan atılmasını sağlar. Bazı egzersizler ile lenf sistemi harekete geçirilip ödem miktarı azaltılabilir. Tuzlu besinlerin tüketilmesi kan basıncını artıracağından ödeme sebep olur. Vücudumuzdaki ödemden kurtulmak için tuzlu besinlerin tüketimini azaltmalıyız.
- Romatoid artrit tedavisi için öncelikle doktora başvurulmalıdır. Doktorun uygulayacağı ilaç tedavisi ve fizik tedaviye uyulduğunda, egzersiz ve beslenme programına uyulduğunda hastalığın etkileri azalır.
- Karpal tünel sendromunda doktor ilaç ve cerrahi tedavi uygulayabilir. Düşük doz kortizon tedavisi genelde iyi sonuçlar verir fakat şikayetler geçmezse, sinir harabiyeti artmadan cerrahi tedavi uygulanması gerekli görülebilir.