Vücutta Ara Ara Biber Yanması Hissi

  • 22 Ocak 2018
  • 7.644 kez görüntülendi.
Vücutta Ara Ara Biber Yanması Hissi

Vücutta yanma hissi oluşması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yanmanın türüne göre birçok farklı sebebi olabilir. Cildimiz vücudumuzun aynası gibidir ve vücutta meydana gelen rahatsızlıklar kendini ilk ciltte belli eder. Yanma hissi de basit sebeplerden kaynaklanabileceği gibi vücuttaki bazı problemlerin habercisi olabilir. Genellikle yanma hissi pek önemsenmez ve kendiliğinden geçmesi beklenir.

Eğer vücudunuzda farklı bölgelerde geçmeyen ve sürekli tekrar eden yanma hissi oluşuyorsa, bir doktora danışmanızda fayda var. Altında yatan problemin erkenden teşhis edilmesi en az hasarla atlatılmasını sağlar. Peki ciltte görülen yanma hissinin sebepleri neler olabilir?

Vücuttaki Yanma Hissinin Nedenleri Nelerdir?

Yanma hissinin sebepleri çok geniştir. Birçok problem kendini yanma olarak gösterebilir. Bu durumda yanma hissinin bulunduğu bölge ve şiddeti sorunun belirlenmesinde önemlidir.

  • Vücuda alınan fiziksel darbeler sonucu ateşlenme ve yanma hissi oluşabilir. Bu durum o bölgedeki dokuların iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Genellikle pek sorun oluşturmayan bu durum kendiliğinden geçer.
  • Vücuttaki yanma hissinin bir diğer sebebi ise alerjik reaksiyonlardır. Deriye alerjik bir madde temas etmesi sonucu o bölgede şişlik, kızarıklık, kaşıntı ve yanma oluşur. Alerji sırasında üretilen bazı maddeler kan damarlarının genişlemesine yol açarak bu durumları oluştur.
  • Kullanılan ilaçlar etkilerini belirli hastalıklar üzerine gösterirken bazı istenmeyen belirtilerde oluşturur. Bunlara yan etki denir. Bazı ilaçlar yan etki olarak vücutta yanma hissi oluşumuna sebep olur.
  • Bazı mantarlar, virüsler ve bakteriler deriyi tutarak deri hastalıklarına yol açabilir. Mikroorganizmanın türüne göre hastalık bölgesinde yanma, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtiler oluşabilir.
  • Vücuttaki oluşan yanma hissinin bir başka sebebi ise diyabet hastalığıdır. Diyabet yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı tedavi edilmediğinde sinirleri ve vücuttaki bazı dokuları etkiler. Sinirlerde meydana gelen bu duruma diyabetik nöropati denir ve vücutta bölgesel yanma hissine sebep olabilir.
  • Yanmanın birçok farklı sebebi olabilir. Yukarıdaki sayılan sebeplere ek olarak sinir sorunları, dolaşım sistemi hastalıkları, menopoz gibi birçok durum yanma hissi oluşumuna sebep olur. Bununla birlikte hormonal bozukluklar ve hormon üreten bezlerdeki sorunlar sıcak basması ve yanma hissine sebep olabilir.

Vücutta Oluşan Yanma Hissinin Tedavisi Nasıldır?

Vücuttaki yanma hissi bazı önemli hastalıkların habercisi olabileceği için küçümsenmemelidir. Uzun süre tekrarlayan yanma durumunda doktora başvurulmalıdır. Doktor yaptığı testler sonucunda yanma hissine sebep olan problemi belirleyecek ve tedaviye başlayacaktır.

Diyabet hastalığının tedavisi sürekli insülin iğnesi kullanmaktır. İğneler düzenli olarak kullanıldığında hastalığın ilerlemesi duracak ve belirtileri ortadan kalkacaktır. Yine kaşıntı ve kızarıklık eşlik eden yanma hissi, cilt hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu durumda gerekli ilaçlarla tedavi sürdürülür. Eğer yanma hissi alerjik bir reaksiyonsa, alerjik maddenin tespit edilmesi ve uzak durulması gerekir. Yine alerjinin etkisini azaltacak antialerjik ilaçlar kullanılır. Sağlık kuruluşlarında yapılan alerji testleri ile hangi maddelere alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ