Çocukta Kasık Ağrısı

  • 22 Ocak 2018
  • 4.462 kez görüntülendi.
Çocukta Kasık Ağrısı

Çocuklarda görülen kasık ağrısı, genel olarak doğumdan kaynaklanan bir durumdur. Annenin gebeliğinin son üç aylık evresinde, erkek bebeklerde periton olarak isimlendirilen iç doku zarı, skrotum içine girer. Bu aşamada karın içinde bir tür kese oluşturur. Kız bebeklerde ise aynı duruma, rahim bağları neden olmaktadır. Rahim bağlarından birisi labia bölümüne ulaşır ve yine bir kese oluşumu gözlenir.

Bu kese “processus vaginalis” olarak isimlendirilmektedir. Bu oluşum doğumla beraber yok olmaktadır. Ancak eğer kapanma tam anlamıyla gerçekleşmemişse, karın içi organlar ve overler bu aralıktan girebilir. Bunun sonucunda ise çocuğa, kasık fıtığı teşhisi konur.

Çocukta Kasık Ağrısı Neden Olur?

1-)Kasık Fıtığı

Kız çocuklar ile kıyaslandığında, erkek çocuklarda daha sık ortaya çıkan kasık fıtığı belirtileri arasında sürekli karın ve kasık ağrısı, kusma ve rahatsızlık hissi sayılabilir. Prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerde kasık fıtığı durumu daha yaygın olarak ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bu fıtık %30 sol tarafta meydana gelse de, nadiren çift taraflı olarak ya da yalnızca sağ tarafta da oluşabilmektedir.

2-)Kasık Ağrısının Diğer Nedenleri

Kasık ağrısı, genel olarak her yaş grubu bireyde ve çocuklarda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Genel olarak nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Sürekli hareket halinde olan ve düşen çocuklarda, kasık ağrısı oluşumu daha sık ortaya çıkabilmektedir. Kasık bölgesinin darbe alması, travmatik darbeler de bu ağrıya sebep olabilmektedir. Bu sebeplerle ortaya çıkan kasık ağrısı, kısa zamanda etkisini kaybedecektir. Eğer uzun süre devam eden bir kasık ağrısı söz konusu ise, bu durum ihmal edilmemeli ve çocuk derhal doktora götürülmelidir.
  • Çocuklarda, kasık bölgesine alınan darbeler sonucunda ortaya çıkan kasık ağrısı durumuna sıkça rastlanmaktadır. Çok şiddetli darbelerde, duyulan ağrı hissi de çok şiddetli olacaktır.
  • Karın veya kasıkta ortaya çıkan ağrı hissine, bölgede ortaya çıkan şişlik de eşlik ediyor ise, durum kasık fıtığı olabilir. Bu durum doğrudan doktor muayenesi ve tedavi süreci gerektirir.

Kasık Ağrısı Tedavisi

Travmatik nedenlerden kaynaklanan kasık ağrısı kendiliğinden geçtiği için genellikle bir tedavi süreci gerektirmez. Ancak şişkinlikle birlikte ortaya çıkan kasık ağrısı, boğulmuş fıtık ya da kasık fıtığı belirtisi olabilmektedir. Bağırsakların kese aralığında sıkışması, giriş çıkış yapamaması sonucunda ortaya çıkan duruma inkarserasyon adı verilmektedir. Eğer bağırsaklar oluşan kesenin iç kısmında sıkışmış ise bu durum literatürde strangulasyon olarak adlandırılır.

Kasık bölgesinde oluşan şişlik uzun süredir devam ediyorsa, ağrılar şiddetli ise ve çocukta sık aralıklarla kusma eylemi söz konusuysa cerrahi operasyon gerekebilir. Genel olarak operasyon bir – iki gün içinde tamamlanmaktadır ancak operasyona karar verilebilmesi için çocuğun acilen muayenesi şarttır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ