Kulak Kanaması

  • 31 Ocak 2018
  • 3.785 kez görüntülendi.
Kulak Kanaması

Tıp diliyle “otoraji” adı verilen kulak kanaması çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelmiş olabilir.

Kulaktan Kan Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kulak kanamasının nedenlerini iki grupta inceleyebiliriz. Kendi kendine başlayan kulak kanması ve dış etken ile başlayan kulak kanaması. Kulak kanaması gören kişi genellikle tedirgin olarak yaklaşır fakat bu durumun her zaman ciddi bir nedeni olmayabilir. Kulak kanaması halinde bunun nedeni anlaşılmalı panik haline düşülmemelidir.

  • Kendi kendine başlayan kanamalar: 
Enfeksiyon, akut, grip gibi rahatsızlıklar nedeniyle kulak kanaması başlamış olabilir. Kulak ağrısı görülmez.
  • Dış etken ile başlayan kanamalar:
 Dış etken ile başlayan kulak kanamaları dış kulağın iltihabı veya travma nedenli olabilir. Sert bir cismin kulağa girmesi ile kulak kanaması başlamış olabilir. Travmalarda da kulak kanaması görülür. Bu iki neden oldukça ciddidir. En kısa sürede hasta doktora ulaştırılmalıdır.

Kulak Zarı Yırtılması Nasıl Oluşur?

Kulağa bir cisim sokulmamalıdır. Bu kulak zarını zedeleyebilir. Kulak için kullanılan temizleme pamukları dikkatli kullanılmalıdır. Bu gibi çubuk veya sivri cisimler kulağa zarar verebilir. Bu durum  kulak zarının zedelenmesine yol açabilir.

Kulak zarının yırtılmasına neden olabilecek bir durum da enfeksiyondur. Kulağın içinde başlayan bir enfeksiyon yayılarak kulak zarını zedeleyebilir.
 Bu iki durum kulak zarına zarar verirken aynı zamanda kulak için tehlikeli durumlardır. Kulağın yapısını zedeleyerek kanamaya neden olabilirler.

Kulak İltihabı Nedir?

Genellikle çocuklarda orta kulak iltihabı görülmektedir. Akıntı olarak başlayan bu rahatsızlık östaki borusu ile kulak zarı arasında birikip iltihaplanmaya yol açmaktadır. Bu iltihap da şiddetine göre kulak zarına zarar verebilir. Böyle bir durum görüldüğünde doktora başvurulmalı, kulak zarar görmeden önce tedaviye başlanılmalıdır.

Kulak Kanaması ile Beraber Görülebilen Rahatsızlıklar

  • Kulak ağrısı oluşur.
  • Kısmi işitme kayıpları görülebilir.
  • Kulak kanamasının nedenleri aynı zamanda kulaktan gelen akıntıya sebep olabilecek nedenlerden olabilir.

Kulak Kanaması Nasıl Geçer?

Hafif kulak kanamalarında kulak temiz bir bez ile silinip, temizlenir.

 Şiddetli kanamalarda kulak temiz bir bezle tıkamadan kapanmalıdır. Bilinci olan hasta sırt üstü, bilinçsiz hasta ise kanayan kulak üzerine yan yatırılmalıdır.

Hasta en kısa sürede uzman bir doktor tarafından görülmelidir. 

Hassas bir organ olan kulağın kanamasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında travma gibi ciddi olanları olduğu için kulağı kanayan kişi doktora danışmalıdır. Başka bir kulak kanaması nedeni olan enfeksiyonun kulak zarına zarar vermeden müdahalesine başlamak gerekir. Bu yüzden kulak kanaması için uzman bir hekime danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ