Kaburga Kemiğinde Acı ve Ağrı

  • 08 Şubat 2018
  • 3.620 kez görüntülendi.
Kaburga Kemiğinde Acı ve Ağrı

Göğüs kafesinin koruyucusu işlevine sahip olan kaburgalarda, zaman zaman çeşitli sebeplere bağlı olarak ağrı ya da acı hissi meydana gelebilir. Kaburgada ortaya çıkan ağrılar, genellikle bir travma ya da darbe sonrasında oluştuğu için doktorların ilk şüphelendiği durum kırık ya da çatlamadır. Ancak bazen, durum çatlak ya da kırıktan ibaret de olmayabilir. Farklı iç organların normal şekilde çalışmaması nedeniyle de kaburgalarda ağrı hissi oluşabilmektedir.

Kaburga Kemiğinde Ağrı Nedenleri Nelerdir?

  • Kaburganın kendisi ile ilgisi olmayan, kaburganın altında bulunan organlardan kaynaklanan çeşitli sorun ya da hastalıklar acı ya da ağrının kaburgalarda hissedilmesine yol açabilir. Bunlar arasında kalp ile ilgili sorunlar ya da akciğerle ilgili problemler yer almaktadır.
  • Kişinin sert bir darbe alması, yüksek bir yerden düşmesi ya da göğüs kafesinde doğrudan travma yaşaması da şiddetli ve uzun süreli ağrılara yol açabilen bir durumdur. Fiziksel bir temas ile ağrı ya da acı başlangıcı söz konusuysa, vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü kaburgada çatlak ya da kırık söz konusu olabilir ve bu durum da geç kalındığında daha büyük sorunlara yol açabilir.
  • Karaciğer rahatsızlıklarında gerçekleşen ağrı da zaman zaman kaburgalarda hissedilebilmektedir. Bunun yanı sıra kaburgaların sırta denk gelen bölümünde, böbrek ağrılarından kaynaklı ağrı ve acı hissi de ortaya çıkabilir. Bununla beraber pankreasta kanser meydana gelmesi ya da pankreasla ilgili çeşitli rahatsızlıklar da bu soruna yol açabilmektedir.
  • Tüberküloz, pnömoni ya da göğüs kanseri gibi rahatsızlıklarda da kaburgalarda ağrı sorunu ortaya çıkabilir ve kişiyi ciddi anlamda rahatsız edebilir.
  • Kaburgalarda meydana gelen ağrı, obez kimselerde kilodan kaynaklı olarak çok daha sık ortaya çıkmaktadır.

Kaburga Kemiği Ağrısında Tedavi

Birden fazla ciddi sorunun sebebi olan kaburgada acı veya ağrı hissi, böbreklerden, akciğerden ya da kalpten kaynaklanan sorunlar olabildiği için kaburga ağrısı ihmal edilmemelidir. Geç kalındığında büyük sorunlara yol açan bu sorunun teşhisi ve hangi sebeple ortaya çıktığı belirlenmelidir. Daha sonraki süreçte doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi belirlenmeli ve ağrının ortadan kaldırılması için gereken tedavi uygulanmalıdır.

Göğüste ortaya çıkan ağrıların tamamı gibi, kaburga ağrısı için de göğüs bölümünden randevu almak ve bu bölümde muayene olmak gerekmektedir. Doktor tedavisine ek olarak, bireysel olarak yapılabilecek faaliyetlerse; genel olarak yorucu olmayan, küçük çaplı egzersizlerdir. Bu egzersizler, kaburgalarda zorlanmaya sebep olmayacak düzeyde tutulmalı ve bu doğrultuda düzenli şekilde mümkünse haftanın en az beş günü yapılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ