Bebeğimiz İçin Klima Zararlı mı?

  • 24 Şubat 2018
  • 3.916 kez görüntülendi.
Bebeğimiz İçin Klima Zararlı mı?

Bebeğimiz için klima zararlı mı sorusu aileler tarafında sık sık sorulan sorulardandır. Aileler bebek sahibi olduklarında elbetteki bebeklerinin sağlığına çok dikkat ederler ve endişeye kapılırlar. Özellikle ilk çocukta bu endişe daha fazla olmaktadır. Bu nedenle aileler uzmanlara birçok konu hakkında birçok soru yöneltmektedirler.

Bebeği olan aileleri en çok merak ettiği konulardan biri de klima kullanımıdır. Klima doğru şekilde kullanılırsa ve çok fazla kullanılmazsa hem bebeğe hem de yetişkinlere zarar vermez. Fakat doğru kullanılmadığı takdirde birçok probleme neden olmaktadır.

Klimanın Bebeğe Zararları Nelerdir?

  • Klima, hem bebeklerde hem de yetişkinlerde cilt kuruluğu sorununa yol açmaktadır. Klima havayı kuruttuğu için cildinizi de kurutmaktadır. Özellikle klimanın altına yatıp uyuyarak klimanın üfürdüğü hava ile doğrudan temas etmek çok sakıncalıdır. Yetişkinler için sakıncalı olan bu durum bebekler için çok daha zararlıdır. Bebeğinizin cildinde kaşıntıya neden olabilir ve kuruluğa bağlı deri dökülmesine yol açabilir.
  • Klima, mikropların yayılmasını da hızlandırdığı için bebeğiniz için zararlıdır. Özellikle hasta kişilerin bulunduğu ortamda çalışan klima, hasta kişide bulunan mikrobun bebeğinize yapışmasına neden olabilir ve bu durumda hastalık kaçınılmazdır. Kulak ve diş iltihaplanmaları, sinüzit, bronşit, alerjik rinit gibi rahatsızlıklar klimalı ortamda bulunan bebeğinizde ortaya çıkabilir.
  • Klima kullanıyorsanız bebeğinizde astım riski artmakta veya var olan astım ilerlemektedir. Klima ortamda bulunan tozu ve kiri ciğerlerinize yapıştırabilir, havayı kurutması ve tozları taşıması sebebiyle sürekli öksürmeye neden olarak ciğerlerde ve boğazda tahrişe yol açar. İlerleyen durumlarda üst solunum yollarına bağlı enfeksiyon durumları, akciğer rahatsızlıkları, astım, boğazda kuruluk ve kanama, sürekli öksürük gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Havanın kuru olması nedeniyle bebeğinizin dudakları çatlayabilir ve çatlamaya bağlı kanamalar oluşabilir. Bu durumda susuzluk da söz konusu olabilir. Bebeğiniz çok ağlamaya ve çok su içmeye başlayabilir, huysuzluk durumu kaçınılmazdır.
  • Klima ile ısınan veya soğuyan odada ısı dengesi olmazsa, oda çok soğuyup çabuk ısınırsa veya tam tersi olursa bebeğinizin hastalanması kaçınılmazdır.
  • Bebeğin cildi klima havasıyla temas ederse veya oda çok soğuk veya çok sıcak olursa bebeğinizin cildinde kızarıklık, morluk gibi lekeler oluşması mümkündür.

Klimanın Zararlarına Çözüm Yolları

  • Eğer klima kullanmak zorunda kalırsanız ve alternatifiniz yoksa bazı önlemler alarak bebeğinizi koruyabilirsiniz.
  • Öncelikle bebeğin klimanın üfürdüğü havaya doğrudan maruz kalmasını engellemelisiniz. Bebeğinizi klimanın altından uzak tutmalı ve cildinin havayla temas etmemesini sağlayacak şekilde giydirmelisiniz.
  • Klimalı odada bulunan bebeğin cildini sık sık nemlendirmelisiniz.
  • Bebeğin ciğerlerinin ve solunum yollarının zarar görmemesi için klimalı odada nem dengesini sağlamalı ve bebeğinize mümkün olduğunca su ve sulu gıdalar vermelisiniz.
  • Nem dengesini sağlamak için klimalı odaya buhar makinesi alabilir veya odada zaman zaman kettle kaynatabilirsiniz. Veya kaynamış ve buharı üzerinde olan bir miktar suyu odada bekletebilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç defa tekrarlamanız gerekebilir.
  • Hasta kişileri bebeğinizin bulunduğu klimalı odaya sokmayınız veya bebeğinizi uzak bir noktada tutunuz.
  • Bebeğin nefes almasını engellemeyecek şekilde başına ince bir tülbent örtmek hasta kişilerden ve klimanın uçuşturduğu tozlardan bebeğinizi koruyacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ