Kızım Büyük Tuvaletini Yapmakta Zorlanıyor

  • 14 Aralık 2016
  • 9.922 kez görüntülendi.
Kızım Büyük Tuvaletini Yapmakta Zorlanıyor

Bebeklerde ve çocuklarda büyük tuvaletini yapmakta zorlanma yani kabızlık sorununa sık rastlanmaktadır. Bu durumu farkeden ebeveynler paniğe ve endişeye kapılarak, “kızım/oğlum büyük tuvaletini yapmakta zorlanıyor” şeklinde şikayetlerle uzmana başvurabilmektedirler. Çocukların yanı sıra özellikle yeni doğan bebeklerde kabızlık problemine fazlaca rastlanabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu pek görülmemektedir. Ancak anne sütü dışında mama ile beslenme halinde kabızlık, dışkı ihtiyacını giderememe gibi şikayetler görülebilmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda bebeklerin 2 günde bir dışkılaması beklenir. Şayet 2 günden daha uzun süren kaka yapamama durumu söz konusuysa, kabızlık olduğunun göstergesi olabilir. Kabızlık, bebeklerde ve çocuklarda dışkı kıvamından anlaşılır. Bu süreçte sert ve kalın çapta dışkı söz konusudur. Dışkı kıvamının yanı sıra bebeğin dışkılarken zorlanması ve yapamadığı için huzursuz hissetmesi de kabızlık belirtileri arasındadır. Karnının şiş olması da rahatsızlık göstergesi olabilir.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Kabızlık rahatsızlığı genel olarak beslenme alışkanlıkları ile ilintilidir. Anne sütünden mamaya geçen bebeklerde kabızlığa sık rastlanmaktadır.

  • Çocuğun yeterli miktarda sıvı tüketmemesi, besin almaması kabızlığa neden olabilir
  • Bağırsaklardaki bir takım sorunlar büyük tuvalet esnasında zorlanmasına yol açabilir
  • Ek besinlere geçiş(anne sütünden mamaya geçiş evresinde sık rastlanır)
  • Annenin kabızlığa yol açacak besinler tüketmesi, anne sütü ile beslenen bebeği olumsuz etkileyebilir

Annenin kabız olması daha doğrusu buna sebebiyet verecek besinlerle beslenmesi, anne sütü alan bebeklerde de kabızlık şikayetine yol açabilir. Bu yüzden bu dönemde hem bebeğin gelişimi açısından hem de olası kabızlık gibi sorunları önlemek adına, annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

  • Bebeğin anne sütü ile beslenmesine özen gösterilmesi, kabızlığı giderici yöntemlerin başında gelmektedir.
  • Bunun dışında bebeğin karın bölgesinde ufak hareketlerle masajlar uygulamak da kabızlığa iyi gelmektedir.
  • Gliserinli fitiller yardımıyla bebeğin makat bölgesi hafif hareketle uyarılarak, dışkılaması tetiklenebilir. Ancak bu yöntemin bilinçsizce uygulanmaması ve hatta mümkünse uzman görüşü alınması tavsiye edilir.

Uygulanan yöntemlere rağmen bebeğin kabızlığı ve buna bağlı huzursuzluğu devam ediyorsa, doğru tedavi yöntemini aksatmadan bir an önce uzman doktora gidilmesi önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ