Bebeklerin Ayakları Neden Terler?
Bebeklerde ayakların terlemesi, sıklıkla ortaya çıkan bir durum değildir. Bunun temel nedeni ise yeni doğan bebeklerde ilk aylar içinde ter bezlerinde gelişme meydana gelmemiş olmasıdır. Ancak dördüncü aydan sonra bebeğe giydirilen eldiven ya da kalın çoraplar nedeniyle ellerde ve ayaklarda terleme söz konusu olabilmektedir.
Bebeklerde Ayak Terlemesinin Nedenleri Nelerdir?
- Bebeğin kan şekerinde düşüş meydana gelmesi, ellerde ve ayaklarda terleme olarak kendini gösterebilir. Ancak kan şekerinin düşmesi halinde terlemenin yanı sıra bakışlarda kayma, durgunluk ve titreme gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu durum bebeğin sağlığı açısından riskli olduğu için bebek hemen doktora götürülmelidir.
- Bebeğin çok kalın veya üst üste giydirilmesi ile bebeğe sıcak basabilir ve bu da terleme ile ortaya çıkabilir. Bebeğin hali ve tavrından bu durumdan rahatsız olduğu anlaşılabilmektedir.
- Bebeklerde ayak terlemesi bir hastalık belirtisi olmadığı için endişelenmeye de gerek yoktur. Ancak bebeğin terleme esnasında ya da sonrasında yaşadığı bedensel değişimler, hareketlerdeki aksaklıklar vs. durumlar dikkatlice gözlemlenmeli ve gerektiğinde doktora bu konularda da bilgi verilmelidir.
- Bebeğin vücudunda meydana gelen terleme durumu sonrasında kıyafetlerin değiştirilmemesi ile bölgesel enfeksiyon ve pişik oluşumuna neden olabilir.
- Genetik faktörlere bağlı olarak, bebeğin ayaklarında terleme söz konusu olabilir. Yine de çok fazla terleme söz konusu ise muayenede fayda vardır.
Muayene sonrasında bebekte bir sorun olmadığının ortaya çıkması halinde, bebeğin bir de dermatolojik muayeneden geçirilmesi önerilir. Bebeklerin vücut yapısı yetişkinlere göre çok daha hassas olduğu için zararsız içeriklere sahip ürünler kullanılan tedavi seçenekleri dikkate alınmalı ve doktorların gösterdiği hassasiyet kadar ebeveynler de tedavi sürecinde hassasiyet göstermelidir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Her ne kadar ayaklarda terleme durumu ciddi bir rahatsızlığın belirtisi değilse de, bebeğin kontrol altında tutulması önemlidir. Çünkü sebepsiz yere ortaya çıkan ayak terlemesi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi hiperhidroz(aşırı terleme) hastalığıdır. Vücuttaki diğer uzuvları da olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın teşhisi konmuş ise çok dikkatli hareket edilmesi gerekir. Kalp ya da daha başka rahatsızlıklar için hiperhidroz rahatsızlığı tetikleyici bir etkiye sahiptir.
Bebeklerde ayakların aşırı şekilde nedensizce terlemesine yol açan bir başka rahatsızlık olasılığı daha vardır. Ancak hipertiroidizm adıyla bilinen bu rahatsızlık son derece seyrek bir şekilde görülmektedir. Bunların dışında doktorun teşhis koyacağı bir başka rahatsızlık da söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle nedensiz ayak terlemesi ciddiye alınmalı ve bebek en yakın zamanda muayene ettirilmelidir. Eğer genetik faktörlerden dolayı değil de, giydirilen kat kat kıyafet ya da kalın çoraplardan kaynaklanan bir terleme söz konusu ise bunlara dikkat edilmelidir.