Dişin Hava Alması

  • 26 Ağustos 2018
  • 2.550 kez görüntülendi.
Dişin Hava Alması

Kişinin dişinde hava alıyor hissi oluşması kişiye günlük yaşamında oldukça sorun oluşturan bir durumdur. Bu şikayeti genel olarak dişini yeni kaplatanlarda veya dolgu yaptıranlarda görürüz. Kimi zamanlarda dişin hava almasıyla beraber şiddetli bir ağrı da ortaya çıkabilmektedir. Dişin etinin çekilmesi sonucunda sinirlerin açığa çıkmasından dolayı da dişin hava alması görülebilmektedir.

Dişin Hava Alması Neden Olur?

  • Dolgu veya Kaplama: Dolgunun veya kaplamanın yanlış uygulanması dişin hava almasına neden olabilmektedir. Diş dolgusu hatalı bir şekilde yapıldığında zaman içinde dolgu düşer. Dolgunun düşmesiyle birlikte dişin iç kısmında bulunan boşluk açığa çıkmış olur. Bu boşlukta dişe bağlı sinirler bulunmaktadır. Bu sinirlerin de açığa çıkmasıyla birlikte kişinin dişinde dayanılmayacak derecede ağrılar da baş göstermektedir. Böyle durumlarda uzman bir diş hekiminden yardım almak kişinin bu sorunlarından kurtulmasında yardımcı olacaktır.
  • Diş Etlerinin Hasar Görmesi: Diş etlerinin dışarıdan gelen bir müdahaleyle hasar görmesi de dişin hava almasına neden olabilmektedir. Ameliyat, diş çekimi, kabuklu yiyeceklerin oluşturduğu baskı, kürdan vb. dış etkenler diş etlerine zarar verebilmektedir. Bu zararla birlikte diş sinirlerinde de hasar meydana gelebilmektedir. Bu durumda bir sızı ve dişin hava alması durumu gözlenebilmektedir.
  • Çürükler: Dişlerde oluşan çürükler diş içlerinin açılmasına ve buradaki boşluğun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Kişinin sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere, çok tatlı yiyeceklere ve içeceklere karşı hassasiyeti oluşur. Bu hassasiyetle birlikte dişte hava alma gibi bir durum söz konusu olabilmektedir.

Dişin Hava Alması Durumunda Nasıl Bir Müdahale Gerekmektedir?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlardan dolayı dişinizde hava alma durumu ve şiddetli ağrılar duyabilirsiniz. Bu gibi durumlarda halk arasında da oluşturulan durumlar baş göstermektedir. Alkollü pamuğu dişe bastırmak, zeytin koymak, antibiyotik almak, karbonatla gargara yapmak, tuzlu suyla ağız içini yıkamak geçici çözümler olarak kullanılabilmektedir. Sarımsak doğada bulunan doğal bir ağrı kesici ve antibiyotik olarak görülmektedir. Genelde çürük kaynaklı diş ağrılarında sarımsak tercih edilmektedir. Sarımsak, ağrıyan ve hava alan bölgeye bastırılarak bu ağrı hafifletilebilmektedir.

Dişin Hava Alması ve Buna Bağlı Ağrı Durumlarında Ne Yapmalıyız?

Sizlere yukarıda bahsettiğimiz durumlar ağrının ve dişin hava alması durumunu bir raddeye kadar engelleyecektir. Bir süre sonra bu durum tekrar ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu durumda artık yukarıda bahsettiğimiz durumlar da sizin için fayda göstermeyecektir. Bu durumlar acilen bir diş hekimine görünmeniz sizin faydanıza olacaktır. Eğer çürük varsa dişin çekilmesi bu durumu ortadan kaldıracaktır.

Dolgunuzda veya kaplamanızda bir yanlış uygulama varsa, bu durum doktor tarafından düzeltildiğinde yine sorun ortadan kalkacaktır. Bu durumdan sonra ağız sağlığınıza dikkat etmeniz sizi diş ve ağız hastalıklarından uzak tutacaktır. Öncelikle düzenli bir şekilde dişlerinizi fırçalamanız eğer sigara kullanıyorsanız, sigarayı bırakmanız bu tarz sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ