Parmak Uçlarında Uyuşma, Karıncalanma
Parmak uçlarında uyuşma ve karıncalanma hissi sık sık rastlanılan bir rahatsızlık olduğu gibi genç-yaşlı her insanın başına gelebilmektedir. Bu rahatsızlıklar birçok nedenden ortaya çıkabilmektedir.
Parmak Uçlarında Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?
Parmak uçlarında meydana gelen uyuşmalar ve karıncalanmalar birçok nedene bağlı olabilmektedir. Bunların başında en fazla olarak bilinen sinirlere olan baskılardır. Kolun sürekli aynı pozisyonda tutulması, kolun üzerine uzun süre yatmak parmak uçlarının uyuşmasına, karıncalanmasına ve hatta his kaybına neden olabilmektedir. Parmak uçlarında oluşan uyuşma ve karıncalanma hissi çevresel faktörlere de bağlı olabilmektedir. Aşağıda bu rahatsızlıklara neden olan durumları detaylıca ele almaktayız.
- Karpal Tünel Sendromu: El bileklerinde bulunan karpal tünel adı verilen bölgede bulunan medyan denilen sinirin sıkışması dolayısıyla meydana gelir. Tekrarlayan ağır hareketler, sürekli olarak bilgisayar kullanımı bu rahatsızlığa sebep olabilir.
- Kubital Tünel Sendromu: Dirsek kemiğinde bulunan kubital sinirinin yine zorlamayla, sürekli bilgisayar kullanımıyla bağlantısı vardır. Bu iki sendromda da parmak uçlarında, bileklerde ağrı ve uyuşma hissi oluşur.
- Baskı: Parmak uçlarına veya sinirlere uzun süreli baskı uygulanması uyuşmaya ve karıncalanmaya neden olabilmektedir. Sürekli aynı pozisyonda kalmak, uzun süreli bilgisayar kullanmak, yazı yazmak, bu baskıya neden olabilmektedir. Bu baskı sonucunda da karıncalanma ve uyuşma hissi oluşmaktadır.
- Travma Etkenleri: Parmak uçlarına veya ele alınan bir darbe parmak uçlarının uyuşmasına neden olabilmektedir. Sinirlerin kısa süreli hasar görmesi ve zedelenmesi bu uyuşmayı ve karıncalanmayı tetiklemektedir. Uyuşmanın ne kadar süreceği de alınan darbenin şiddetiyle doğru orantılıdır.
- Boyunda ve Belde Oluşan Kireçlenmeler: Yaşlanma, diyabet, kemik erimesi, duruş bozukluğu gibi durumlar boyun ve bel omurlarında aşınmalara neden olmaktadırlar. Aşınmalarla birlikte oluşan kireçlenmeler bölgelerde bulunan sinirleri sıkıştırmaktadırlar. Bu sıkışma sonucunda da uyuşma ve karıncalanma hissi meydana gelmektedir.
- Vitamin Eksiklikleri: B12, magnezyum, demir, çinko, kalsiyum vitaminleri kaslar için gerekli minerallerdir. Bu vitaminlerin eksikliği sonucunda kaslar görevini kimi zaman yerine getirememektedir. Bu durumlarda parmak uçlarında, eklemlerde uyuşma ve ağrı hissi ortaya çıkmaktadırlar.
- Diyabet: Genellikle el ve ayak parmaklarında oluşan uyuşma ve karıncalanma hissini yaşayanların ilk olarak aklına diyabet rahatsızlığı gelmektedir. Fakat bu semptomlar tek başına diyabetin belirleyicisi olmamaktadırlar.
- Diğer Nedenler: Dolaşım bozuklukları; parmağa kan akışının engellenmesi durumunda uyuşma ve karıncalanma hissi ortaya çıkabilir. Sigara; uzun süre sigara kullanımı vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin sağlanmasını engeller. İçinde bulunan milyonlarca zehir kana karışarak dokulara zarar verir. Bu dokuların zarar görmesi sonucunda uyuşma meydana gelebilmektedir. Sigara kullanımı sonucu parmak ve cilt kanserinin başlangıcı da bu uyuşma ve karıncalanma hissiyle ortaya çıkmaktadır. Alkolizm; sürekli olarak alkol kullanımı da kan hücrelerine ve dokulara zarar verdiği için uyuşmalara neden olabilir. Sıcaklık; aşırı sıcağa veya soğuğa maruz kalma da uyuşma ve karıncalanmalara neden olabilmektedir.
Parmak Uçlarında Oluşan Uyuşma ve Karıncalanma Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Parmak uçlarında oluşan uyuşma ve karıncalanmanın nedeni belirlenerek tedavi süreci uygulanır. Eğer bu durum diyabet vb. gibi durumlardan kaynaklanmıyorsa, aşağıdaki tedavi yöntemleri önerilmektedir:
- Fizik Tedavi ve Egzersiz: Kişi fizik tedavi ve egzersiz yoluyla sinirleri hareket ettirerek bu rahatsızlıkları en az seviyeye indirebilmektedir.
- Sağlıklı Beslenme: Hasta beslenmesine dikkat ederek ve vitamin takviyesi alarak uyuşmaları engelleyebilir.
- Kan Dolaşımının Artırılması: Kan dolaşımı masaj ve egzersizlerle artırılarak bu uyuşmalar engellenebilmektedir.
- Kişi eğer, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara sahipse bunları bırakarak hastalıktan ve diğer hastalıklara yakalanma riskinden kurtulabilmektedir.