Lif Kopması

  • 29 Aralık 2016
  • 7.137 kez görüntülendi.
Lif Kopması

Kasların temel yapısı olarak bilinen kas lifleri, yapılan bir çok hareket esnasında aktif olarak kullanılır. Kollarda, ayaklarda bulunan kas liflerinin hasar görmesi neticesinde lif kopması veya lif yırtılması durumu gözlenebilir. Halk arasında kas yırtılması olarak bilinen bu durum, genellikle kas liflerinin fiziksel aktiviteler esnasında fazla zorlanmasından kaynaklanmaktadır.

Lif Kopması/Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

Lif kopması kendisini ilk olarak vücutta kas ağrısı ve şişliklerle gösterir. Ağrı çok şiddetli ve sancılı olabileceği gibi hafif şekilde de seyredebilir. Bunun dışında lif yırtılmasının başka belirtileri de mevcuttur.

  • Kaslardan yırtılma sesinin gelmesi,
  • Kaslarda şiddetli ağrı ve şişlik,
  • Hareket kabiliyetinin ve esnekliğin kısıtlanması,
  • Kaslarda morarma ve renk değişimi oluşumu

Lif Kopması Neden Olur?

Travma Etkenleri

Kas dokusuna doğru alınabilecek şiddetli darbe ve hasarlar, kas liflerinin kopmasına sebebiyet verebilir. Şiddetli darbeyle geçirilen kazalarda sık görülmektedir. Ayrıca direkt kaslara ağır fiziksel darbelerin alınması, kas liflerinde harabiyete neden olarak lif kopması sonucunu doğurabilir.

Ağır Fiziksel Aktiviteler

Belirli kas gruplarının fiziksel aktive esnasında fazla zorlanması, bu kaslara fazla yük binmesi gibi durumlarda lif kopması sorununa rastlanabilmektedir. Özellikle aktif olarak sporla uğraşan kişilerde, ağır fiziksel idmanlara bağlı olarak sık görülür.

Henüz spora ve egzersizlere başlamadan önce vücuttaki kas gruplarının ısınmamış olması, kas dokusunda harabiyeti tetikleyicidir. Aynı şekilde yanlış yapılan hareketler de, kas liflerinde hasara yol açabilir. Bu yüzden spora başlamadan evvel kaslar ufak egzersizlerle çalıştırılmalı, hareketlerin doğrusunu yapmaya özen gösterilmeli ve kaslara haddinden fazla yüklenilmemelidir.

Aşırı Kilo

Vücut ağırlığının fazla olması, kaslara binen yük miktarını arttırır. Dolayısıyla obezite veya aşırı kilo sorunu olan kişilerin kol ve bacak kaslarına binen yük, ideal kilodaki bir kimseye oranla daha fazladır. Bu sebepten ideal kiloda kalmaya dikkat edilmeli ve sağlıklı-dengeli beslenilmelidir.

Lif Kopmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kas liflerinin zedelenmesini, yırtılmasını veya kopmasını önlemek için aşağıdaki adımlar uygulanabilir.

  • Kasların güçlenmesi, liflerin dayanıklılığını arttırır. Bu yüzden düzenli olarak spor ve egzersiz yapılması önerilir.
  • Spora başlamadan evvel kas gruplarının ufak egzersizlerle çalıştırılarak, ısıtılmasında fayda vardır
  • Obezite kas harabiyeti tetikleyici olduğundan, kilo konusunda dikkatli olunması önemlidir
  • Kaslara çok fazla yüklenilmemeli ve hemen zorlanmamalı

Lif Kopması Tedavisi

Lif kopması çok şiddetli bulgularla kendini belli ediyorsa, derhal sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Fakat semptomlar hafif ve ağrı şiddetli değilse, evde bir takım ilk yardım uygulamaları yapıldıktan sonra sağlık merkezine gidilebilir.

İlk olarak kaslardaki ağrı ve şişliği dindirmek adına soğuk kompres uygulanabilir. Havlu veya beze sarılmış buz, hasarlı kasın olduğu bölgede 10-15 dk bekletilerek ağrının dinmesi sağlanabilir. Ardından ağrılı bölge bandajla sarılıp ilk yardım müdaheleleri tamamlandıktan sonra uzman doktora gidilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ