Çocuğum Sebepsiz Ateşleniyor
Vücut ısısının normalden daha fazla olması durumu ateş olarak ifade edilir. Normal şartlarda 37 derece olması beklenen vücut ısısının bu değerden yüksek olması kişinin ateşinin olduğunu gösterir. Yetişkinlerde ateş şikayetine rastlanabildiği gibi çocuklarda da bu problem gözlenebilmektedir. Anne ve babalar böyle bir durumda hemen paniğe ve endişeye kapılırlar. Oysa ki ebeveynlerin sakinliğini koruması ve bir an önce sağlık kuruluşuna gitmeleri tavsiye edilir.
Ateş direkt olarak bir hastalık değildir. Fakat bir çok hastalığın bulgusu olabilir. En sık karşılaşılan nedeni viral enfeksiyonlardır.
Çocuklarda Ateş Neden Olur?
Enfeksiyon Hastalıkları
Çocuklarda ateşin en fazla görülen nedeni enfeksiyondur. Özellikle soğuk kış günlerinde fazla görülen grip, nezle gibi viral enfeksiyonların akabinde ateş bulgusuna sık rastlanır. Ateş tek başına bu rahatsızlıkların göstergesi değildir ancak rahatsızlığın semptomlarından biridir. Halsizlik, yüksek ateş, öksürük gribin belirtileridir.
Çocuklarda ateş, soğuk algınlığı rahatsızlıkları dışında kızamığın sonucu olarak da görülebilir. Daha çok küçük çocuklarda görülen kızamığın bulguları şunlardır;
- Gözlerde kızarıklık, çapaklanma
- Çok sık öksürük,
- Yüksek ateş,
- Ciltte döküntü başlaması(sırt, karın ve yüz bölgesinde oluşur)
Enfeksiyondan kaynaklı yüksek ateş genelde 41 derecenin üzerine çıkmamaktadır.
Kullanılan Bazı İlaçlar
Tedavi amacıyla kullanılan bir takım ilaçların etkisi olarak yüksek ateş sorunu baş gösterebilir. Çocuk doktoruna gidildiğinde, hali hazırda çocuğun kullandığı ilaçların bilgisinin verilmesi önemlidir.
Sıcak Çarpması
Çocuğun uzun süre güneşe, sıcağa maruz kalması akabinde vücut ısısında artış gözlenebilir. Bu durum gayet olasıdır. Özellikle sıcak yaz günlerinde çocuğa sıcak geçmemesi için şapka gibi koruma yöntemleri tercih edilebilir.
Çocuğun Ateşi Nasıl Düşürülür?
Çocuğun ateşinin düşmesi altında yatan nedenle ilgilidir. Havale gibi ciddi sorunlar söz konusu olabileceğinden, doğru tedavi için uzman doktora başvurulması önerilir.
Hafif ateş söz konusuysa, evde uygulanabilecek basit yöntemlerle ateşi bir nebze de olsa düşürmek mümkündür.
- Çocuk çok kalın giydirilmemeli ve üstü bir sürü battaniyeyle örtülmemelidir.
- Bol sıvı tüketmesi sağlanmalı
- Oda sıcaklığı çok fazlaysa, uygun hale getirilmelidir.
Yüksek ateş ciddi bir rahatsızlığın bulgusu olabileceğinden, kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Ayrıca doktor kontrolü dışında aspirin ya da başka bir ilaç çocuğa kesinlikle verilmemelidir.