Küçük Dil Ameliyatı Sonrası Ne Yemeli?

  • 26 Ocak 2017
  • 13.515 kez görüntülendi.
Küçük Dil Ameliyatı Sonrası Ne Yemeli?

Küçük dil tıp dilinde uvula olarak bilinen yapı, damağın devamında ve ağzı açınca dil üzerine sarkan V şeklinde bir yapıdır. Küçük dil, iki tarafında ve ön kısmında bulunan yumuşak damak kasları ile burun kanallarını kapatır. Yemek yeme sırasında yukarıya doğru hareket eder ve yenilen besinlerin burna kaçmasını engeller. Bu sırada epiglottis dediğimiz boğazda bulunan kapakçık da nefes borusunu tıkar ve yemeklerin nefes borusuna kaçmasını engelleyerek yiyeceklerin yemek borusuna geçişini sağlar. Küçük dil sayesinde bazı seslerin oluşumu sağlanır. Ses titreşimine yardımcı olur.

Küçük dilin sarkık olması horlamaya neden olur. Ayrıca küçük dil sarkmasına neden olan diğer durumlar:

  • Alkol alımı,
  • Yorgunluk,
  • Alerjik durumlar,
  • Şalgam suyu tüketildiğinde küçük dil büyür ve uzar. Bu durum uykuda rahatsızlık yaratabilir ve öksürmeye neden olabilir. Cerrahi işlem ile kısaltılabilir veya radyofrekans yöntemi ile yukarı doğru çekilebilir. Küçük dil uzamasının tedavisi deformasyonların giderilerek hava yollarının açılması ve uyku apnesi gibi sorunların önünü açar.

Kısa sürede oluşmuş küçük dil şişliklerinde doktora başvurarak gargara veya ilaç tedavisi alabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekir.

Küçük Dil Ameliyatı Sonrası Beslenme

Küçük dil ameliyatı sonrasında acı, ekşi, baharatlı, çok tuzlu ve çok sert yiyecekler yenmemelidir. İşlem lokal anestezi ile yapıldıysa hasta su içmeye ve yemek yemeye ameliyattan yarım saat sonra başlayabilir. Yemek yeme derken sıvı gıdalarla beslenme kastedilir. Başta katı beslenme olmamalıdır. Nadiren genel anestezi ile bu işlem yapılır. İşte bu durumda yemek yeme ve su içme ameliyattan 4-5 saat sonra yapılabilir. Hastaya sakız çiğneme önerilebilir. Sakız çiğneme tükürük sıvısının artmasına yardımcı olarak fayda sağlar. Ayrıca dil hareketlerini arttırır. Sık sık su içilmelidir. Mukoza nemli tutulursa iyileşme çabuk olur.

Küçük Dile Radyofrekans Uygulaması

Bazı kişilerde küçük dil uzar ve sarkar. Horlamanın asıl nedeni bu dokunun titreşimidir. Uyku apnesi olmayan kişilerde küçük dil uzaması varsa, küçük dile müdahale edilerek kısaltma yapılabilir. Böylece horlama kesilebilir veya çok aza indirilebilir. Küçük dilin küçültülmesi için son teknolojik yöntem radyofrekans yöntemidir.

Küçük dil dokusuna zarar vermeden, kontrollü bir şekilde küçük dilin küçültülmesi sağlanır. Ağrısız ve lokal anestezi ile uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin temeli radyo dalgaları ile kontrollü olarak ısı oluşturulması durumudur. Günümüzde en güvenli, konforlu ve ağrısız bir yöntemdir. Küçük dil çevresindeki mukozaya ve dokuya hasar vermez. Kalite için doktora cihaz sorulmalıdır. Piyasada değişen kalitelerde cihazlar vardır. Kullanılan cihaz çok önemlidir. Bu uygulama yaklaşık 15 dakika sürer ve kolay bir işlemdir. Uzman hekim tarafından kolayca yapılır. Kişi işlemden sonra hastanede yatırılmaz. Herhangi bir sorun olduğunda doktora danışın ve doktorunuzun önerileri dışına çıkmayınız.

Radyofrekans Uygulaması İçin Hazırlık

Aç veya tok olma durumu farketmez. Aspirin almamış olmanız gerekir. İşlem sonunda boğazda şişlik ve doluluk hissi olacaktır. Çok hafif ağrı da olabilir. Bu durumda da aspirin gibi ağrı kesicileri tercih etmeyiniz. Doktorunuzun önerdiği ilaçları alınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ