Aşırı Güneşlenmekten Şişlik

  • 30 Temmuz 2018
  • 1.558 kez görüntülendi.
Aşırı Güneşlenmekten Şişlik

Yaz mevsimin en güzel tarafı kuşkusuz, tatillerdir. Tatillerde insanlar yılın yorgunluğunu atarken, aynı zamanda güneş, deniz ve kum üçlüsünün keyfini bir arada çıkartmayı çok severler. Özellikle gidilen tatil mekânlarında güneşlenme sıklıkla tercih edilmektedir ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusudur.

İnsan derisi güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldığında zarar görecek bir yapıya sahiptir. Ayrıca derideki renk verici madde olan melanin, cildin kendinin koruması için yani güneş ışınlarının zararlı etkilerinin en aza indirilmesi için koruyucu bir görev üstlenir. Güneşe maruz kalan deri, zaman içinde melanosit adı verilen renk hücrelerinin artmasına yol açar ve bronzlaşma da bu şekilde gerçekleşir.

Kişi güneşe ilk kez çıktığı zamanlarda, söz gelimi tatilin ilk günlerinde, cildini güneşin zararlı ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Özellikle öğle saatlerinde güneşin altında güneş kremi veya herhangi bir koruma faktörü olmaksızın 15 dakikadan fazla durulması ciltte hem lekelerin oluşmasına, hem de cilt yapısının zarar görmesine yol açmaktadır. Kişinin aşırı miktarda güneşe maruz kalması sonucunda derisinde küçük küçük, benek benek, şişlikler meydana gelebilir, bu şişlikler zaman içinde büyüyebilir ve bu durum cildin güneşte yandığının göstergesidir.

Cildin Güneşten Korunması

  • Kişi cildini güneşten korumak için güneş ışınlarının çok dik olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen göstermelidir.
  • Zorunlu olarak bu saatlerde dışarı çıkma durumu söz konusu olursa mutlaka şapka, şemsiye gibi güneşten koruyucu malzemeler kullanılmalıdır.
  • Güneşe çıkarken, özellikle açık renk giysilerin tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır, koyu renk giysiler, güneşin sıcaklığını ve en zararlı ışınların üzerine çekme riski taşımaktadır. Bu nedenle yaz aylarında genellikle açık renk kıyafetlerin tercih edilmesi tavsiye edilir.
  • Güneş kreminin özellikleri güneşten tam koruma sağlamalı ve mutlaka bilinçli olarak kullanılmalıdır, yüz bölgesi, boyun ve ense, omuz gibi güneşe en fazla maruz kalan yerlere güneş kremi uygulanmalıdır.
  • Güneşten korunmak için kullanılan krem mutlaka yeterli miktarda ve çok kalın olmayacak şekilde uygulanmalıdır, krem cilt üzerinde eşit şekilde dağıtılmalı ve ardından denize yahut havuza girilmelidir. Sudan çıktıktan sonra cilt havluyla kurulanmalı ve krem, yeniden uygulanmalıdır. Genel olarak bu adım ihmal edildiği için güneş kararmaları, aşırı güneşlenme yüzünden şişlik gibi riskler ortaya çıkabilmektedir.
  • Kullanılan bazı ilaçların, antibiyotik hapların, doğum kontrol ilaçlarının güneşteki hassasiyet artırdığı unutulmamalıdır.
  • Çocuklarda yanık olasılığı çok daha fazla olduğu için çocukların ciltleri çok da hassas olduğu için onların güneş altındaki faaliyetlerine ve güneşe karşı korunma işlemlerine çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca güneşe maruz kalan çocuklarda su kaybı çok fazla olduğu için bol bol su tüketimi de alışkanlık haline getirilmelidir.

Aşırı Güneşlenmekten Şişlik Tedavisi

  • Güneşe çok fazla maruz kalınması nedeniyle şişlik oluşması durumunda yapılacak bazı işlemler ve uygulanacak birtakım tedavi yöntemleri mevcuttur. Uygulanacak olan tedavi yöntemlerinden ağrı ya ve iltihaplanmaya karşı kullanabilecek olan ağız yoluyla alınan ilaçlar, 24 saat içerisinde uygulandığında fazlasıyla faydalı olmaktadır. İlaç uygulaması sonrasında genel olarak 48 saat içerisinde ağrı da ve şişlikte de azalma ortaya çıkacaktır. Fakat kullanılacak ilacın kesinlikle doktor tavsiyesinden sonra alınması gerekmektedir.
  • Aşırı güneşlenmek nedeniyle oluşan şişlik durumunda, güneş yanığı oluşmuşsa mutlaka cildin tahriş edilmemesine dikkat edilmeli ve su kaybının önlenmesi için bol bol su tüketilmelidir. Eğer aşırı güneşlenme nedeniyle oluşan şişliklerin içi su dolmuşsa bunların patlatılması tavsiye edilmez. Patlatılması durumunda, şişliklerin iyileşme süreci gecikir ve enfeksiyon kapma olasılığı artar.
  • Şişliklerin üzeri temiz bir gazlı bez yardımı ile kapatılmalı ve kendiliğinden patlayan kabarcıklar için de antibakteriyel krem uygulanmalıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ