ASO Yüksekliği

  • 05 Aralık 2017
  • 1.860 kez görüntülendi.
ASO Yüksekliği

Açılımı Anti-Streptolizin O olan ASO, streptolizin- O isimli bir hücre dışı madde üretmesiyle ortaya çıkar. Kanda yüksek oranda bulunması bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Normal değeri 200 ünitenin altında olup yüksek bulunması halinde 1 ay içerisinde tekrar kontrol edilmelidir. Bademcik iltihabı, cilt ile ilgili oluşan iltihaplar, farenjit, kızıl ve diş apsesi gibi hastalıklar ASO yüksekliğinden dolayı ortaya çıkabilir.

ASO Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

1-)Kızıl Hastalığı

Belirli bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Teşhis ancak boğaz kültürü gibi klinik bulgularla anlaşılabilir. Yüksek ateş, baş ağrısı, istifra ve titreme belirtileri görülür. Ardından ciltte döküntü başlar. Ateşin fazla yükselmesi sonucu kontrol altına alınması gerekir. Dil beyaz renge bürünür. Ağız ve dudak çevresinde solgun renk gözlemlenir. Yara ve yanıktan sonra da görülebilir. Penisilinle antibiyotik tedavisi iyileşme süreci için uygundur.

ASO antikoru, vücudun dokularına hasar verebilmesiyle farklı bir hastalık türüdür. Özellikle sürekli olarak boğazdaki bademcik iltihaplanması ve kızıl hastalığına bağlı olarak görülür. Çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir.

ASO’nun yüksek çıktığı görülürse beta bakterisinin neden olduğu enfeksiyondan birey korunmalıdır. Bulaşıcı bir hastalık olması sebebiyle hastaların birbirinden uzak durması gerekir. Üç haftada bir hastaya penisilin iğne uygulanması gerekir. Bademcik iltihabının çok fazla görülmesi yüksekliğin devam etmesine sebep olur.

2-)Bademcik İltihabı

İsmini görüntüsünden alan bademcikler boğazın arka bölümünde iki tane bulunur. Vücudu mikroplara karşı koruyan bademcikler fazla beta hastalığı geçirilirse işlevini kaybeder ve boğaz ağrısının önüne geçmesi için alınması gerekir. Mikroplara karşı savaşamadığı durumda başka bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabilirler.

Çoğunlukla 3-15 yaş arası çocuklarda görülen bademcik iltihabı, bu yaşlarda çocukların savunmasının zayıf olması ve çevreyle etkileşiminin çok fazla olması nedeniyle görülür. Hava soğukluğuna bağlı olarak kış aylarında daha fazla görülen bademcik iltihabı, mikrop kapılması durumunda her mevsim görülebilir. Özellikle bulaşıcı olduğu için çocukların okullarda bademcik iltihabına yakalanması daha olasıdır.

Bireylerin yakın temas nefes alıp vermesinden de bulaşabilen bademcik iltihabı, eşyadan da bulaşabilir. Ellerin mikrop kapması sonucu yüz bölgesine değmesi mikrobu dağıtır ve bademcik iltihabı bulaşabilir. Bu yüzden özellikle okullarda kış mevsimlerinde, sınıfların iyi havalandırılması, yakın temastan kaçınılmalı ve ellerin sık sık yıkanması gerekebilir.

Çoğunlukla boğaz ağrısı olarak belirti gösteren bademcik iltihabı kulak, boyun bölgesinde ağrıya sebep olabilir. Belirtileri griple yakın olan bademcik iltihabının ilerlememesi için, doktora başvurulmalıdır. Doktor muayenesi sonrası bademcik iltihabı teşhis edilebilir.

3-)Diğer Nedenler

  • Diş apsesi,
  • Cilt hastalıkları
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ