Ayaklarda Gece Yanması

  • 12 Şubat 2018
  • 3.919 kez görüntülendi.
Ayaklarda Gece Yanması

Daha çok gece saatlerinde hissedilen ayak yanması, birbirinden bağımsız nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Genellikle yanma ile eş zamanlı olarak ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma gibi durumlar da meydana gelebilmektedir.

Ayakta Gece Yanması Nedenleri Nelerdir?

Genellikle gece ayak yanması tedavisi, ortaya çıkan sebep dikkate alınarak yapılmaktadır.

1-)Periferik Nöropati

Omurgada, bacaklarda ya da ayaklarda bulunan sinirlerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlıkta tam olarak neden belirlemesi yapılamaz. Hastanın temel şikayeti ayaklarda gece yanmasıdır. Aynı zamanda yanmaya ek olarak uyuşma, koordinasyonda bozukluk, iğnelenme, karıncalanma veya dengesizlik gibi belirtiler de gösterebilir. Yanma durumu, ayakların ikisinde birden ortaya çıkmaktadır.

2-)Morton Nöroması

Ayak çevresinde yer alan sinir dokuda kalınlaşma bu rahatsızlığın temel nedenidir. Genellikle duruş bozuklukları, yanlış ayakkabı seçimi ya da çok ağır spor faaliyetlerinin yapılması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler, genel olarak “çakıl taşları üzerinde durma” hissi yaşadıklarını ifade etmektedirler.

3-)Diyabetik Nöropati

Bu hastalık, diyabet hastalarında görülmektedir. İleri düzeyde şeker hastalığı, sinir dokularına zarar verir ve bu rahatsızlığa neden olur. Belirtiler ayak uçlarından başlar, bacaklarda devam eder ve ellerde son bulur. Tüm bu bölgede gece ayak yanması, uyuşukluk, his kaybı, iğnelenme gibi şikayetler söz konusudur.

4-)Metatarsal Ağrı

Ayak kemiklerinde ortaya çıkan yıpranma ve iltihaplanma sebeplidir. Ağrıya neden olan faktörler arasında hatalı ayakkabı seçimi ve kullanımı, gut hastalığı, kaslarda zayıflık ve aşırı kullanım bulunmaktadır. Yanma hissi ayak tabanında yoğun şekilde hissedilir.

5-)Periferik Damar Hastalığı

Bacaklarda ve kollarda bulunan atar damarlarda daralma görülmesi ile ortaya çıkar. Yürüme esnasında oluşan ayak ağrısına ek olarak geceleri artan yanma hissi de bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Ayaklardan yalnız birinde ya da ikisinde birden ortaya çıkabilir. Ayaklarda renk değişimi ya da yara oluşumu da ortaya çıkabilir.

6-)Yanan Ayak Sendromu

Vitamin eksikliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ya da ayaktaki yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ağrı ve yanma hissinin geceleri ortaya çıkması ve bacakta da hissedilmesi başlıca belirtidir.

Gece Ayak Yanması Tedavisi

Öncelikli olarak, bireyin ciddi bir istirahat yapması gerekir. Gece yanmalarının devam etmesi halinde, ayaklar soğuk su ile yıkanabilir ya da ayaklara soğuk kompres uygulanabilir. Bazı bireylerde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ayak yanması, zamanla artış da gösterebilir. Özellikle beslenme faktörleri çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanan gece yanmaları için etkilidir. Aynı zamanda gerekli görülürse vitamin takviyesi alınması da ağrı ve yanma hissinin azalmasını sağlayacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ