Bebeğim Kafasını Vuruyor
Yaklaşık 10 ila 12 aylar arasında başlayıp 2 yaşına kadar sürebilen bebeklerin kafa vurma durumu çok yaygın görülmekle beraber erkek bebeklerde, kız bebeklere göre üç kat daha fazla görülür. Kimi zaman kendilerini rahatlatmak için olduğu söylenir ve bebekte bu durum ağrılardan dolayı oluşuyor olabilir.
Kulak enfeksiyonu ile de baÄŸlı olabilecek bu kafa vurma eylemi bebeÄŸin ebeveynlerine anlatmak istediÄŸi bir rahatsızlığı simgeleyebilir veya bebek sadece kendini rahatlatmaya çalışıyor ve daha çok canını acıtıyor olabilir. Bıngıldak gibi hassas dokuya sahip olan 10 ay 2 yaÅŸ arası bebekler bu eylemle kendilerine zarar verebilirler. Bu yüzden “BebeÄŸim kafasını vuruyor” diye endiÅŸelenen ebeveynler bu duruma çözüm bulmak isteyecek ve endiÅŸeleneceklerdir. Bebekleri bu durumdan kurtarmak için nedenleri anlayıp bunlara çözüm bulmak gerekecektir.
Bebekler Kafasını Neden Vurur?
1-)Bebeklerde Ağrıdan Dolayı Kafa Vurma
Kafasını vuran bebeklerin bunu ağrıyı bitirmek ve kendilerini rahatlatmak için yaptığı zamanlar olabilir. Özellikle kulak iltihabı ve sorunları veya dişlerinde rahatsızlık hisseden bebekler bu çözüme başvurmaya çalışacak, ağrıyı bitirmek amacıyla kafalarını vuracaklardır. Bu sorunu durdurmak isteyen ebeveynlerin bir çocuk doktoruna gidip nedeni bulmaları gerekmektedir. Sorun tedavi edildiğinde bebekler ağrıdan dolayı kafasını vuruyorsa, bu huylarından vazgeçerler.
2-)Bebeklerde Kendilerini Rahatlatmak İçin veya Sinirlendiğinde Kafa Vurma
Bebekler ağrıyı geçirmek için kafalarını vurabilecekleri gibi aynı zamanda stresten arınma veya uyuma istekleri için de kafalarını vurabilirler. Bu durumda bebeğin rahatlaması için kişisel çözümler bulunabilir. Onunla iletişim kurmaya çalışmak ve derdini anlamaya uğraşmak iyi bir yol olacaktır.
Yine kendini stres içinde hisseden sinirli bebekler hem rahatlamak hem tepki vermek amacıyla kafalarını vurabilirler. Oyun esnasında başka biriyle olan gerginlikler bebeği olumsuz etkileyeceği için henüz tam kendini ifade edemeyen bebekler bu yolla sinirlerini aktarır. Bebeğin kafa yapısı henüz çok narin olduğu için tehlikeli olabilecek bu durumu çözmek için uzlaşmaya varılmalı, sürekli tekrarında ise bir uzmana danışılmalıdır.
Agresiflikten, rahat hissedememekten ve uykusuzluktan yakınan bebeklerin başvuracağı bir davranış olan kafa vurma durumu için bebeği anlamaya çalışmalı. Bebek aynı zamanda bunu yaparken dikkat çekmeye çalışıyor da olabilir.
3-)Bebeklerde Bazı Gelişim Problemlerinin Sonucu Olarak Kafa Vurma
Otizm gibi bazı gelişim problemlerinde görülebilen kafa vurma eylemi aslında her bebeğin ortak özelliği sayılabilir. Bu durum gelişim problemlerinin göstergesi sayılamaz ama kafa vurma gibi eylemler bu tarz problemlerde görülebilir.
Bebeklerde kafa vurma problemi 10 ay ila 24 ay (2 yaş) arasında sık görülen bir eylemdir. Bebeğin hassas kafasını vurmasının nedeni anlaşılmaya çalışılmalı; muhakkak pedagog, çocuk psikoloğu gibi uzman kişilere danışılmalıdır.