Boğazda İltihap ve Ağızda İltihaplı Yaralar

  • 11 Ağustos 2017
  • 5.581 kez görüntülendi.
Boğazda İltihap ve Ağızda İltihaplı Yaralar

Ağız bölgesinde oluşan yaralar ve iltihaplanmaların sebebi kimi zaman boğaz iltihabından kaynaklı kimi zaman kişinin tahriş eden ya da alerjisinin olduğu bir gıda tüketmiş olması olabilir. Bazen de diş ve diş eti hastalıklarının neden olduğu bazı ağız içi aftları olabilir. Kişinin ağzında oluşan yaralar hekim tarafından önce tespit edilmeli ve neden ötürü olduğunun anlaşılmasının ardından tedavi sürecine geçilmelidir. Sıklıkla ciddi bir hastalık sebebi değildir ya da ilerleyerek ciddi sıkıntılara yol açması nadir rastlanır. Fakat kişinin sosyal yaşamını oldukça olumsuz etkiler. Yemek yemede, özellikle asitli içeceklerin içilmesinde ve çiğnenerek yenen besinlerde kişinin acı çekmesine ve zorlanmasına neden olur.

Ağızda Yara Neden Olur?

Ağızda oluşan yaralar kişinin kimyasal bir maddeyi ağzına alması ile oluşabilir. Ya da alerjisinin olduğu bir besin aldığında sadece ağız içinde değil cildinde de yaralar oluşabilir. Bunların yanında sıklıkla ağız yarası nedenlerinden aşağıda bahsedilmiştir.

Boğazda İltihaplanma

Kış günlerinde soğuk içeceklerin alınması ile görülen soğuk algınlığının geçmesine yakın boğazdaki iltihabın habercisi olan beyaz parçacıklar ağıza gelebilir. Boğazdaki iltihaplanmanın genel göstergesi halini almış olan bu beyaz parçalar, pis kokulu ve kişiyi rahatsız eder niteliktedir. Tedavisi için genellikle gargara kullanımı ve gerekli görülürse de boğaz spreylerinin kullanımı önerilmektedir. Fakat iltihaplanmanın boyutuna göre tedavi değişebilir. Bu nedenle mutlaka doktor tavsiyesi ile hareket edilmelidir.

Aft Oluşumu

Aft ağızda oluşan tam olarak yara diye nitelendiremeyeceğimiz ağız içi hasarlanmalarıdır. Aft oluşumu kişide sosyal yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Ağızda çok fazla oluşan aft ve pamukçuk benzeri yapılar behçet hastalığının da habercisi olabilir. Bu gibi ciddi hastalıkların tanısında önemli bir yer edinmiştir. Kişinin asla hafife almaması gerekir ve mutlaka bir uzman hekimin görmesi gerekir. Bunun dışında ağızda aft oluşumuna neden olan farklı nedenler de vardır;

  • Çağımızın hastalığı olan depresyon, sinir hastalıkları ve stresli yaşam gibi psikolojik sebeplerden ötürü ağız aftları oluşabilir.
  • Fazla asitli içecek alınması ile dilde özellikle papillaların hasarı söz konusu olabilir. Ve bu durum kısa süreliğine tad alma zorluğuna neden olabilir.
  • Kişinin alerjisinin olduğu bir besin alması durumunda oluşabilir.
  • Yanlış diş fırçası, diş macunu ve ağız bakım ürünlerinin kullanımı ile dilde ve ağızda tahrişler olabilir.
  • Vitamin eksiklikleri ağız yaralarının yanında tırnak, deri ve saçlarda da kendini gösterebilir.

Ağızdaki Aft Nasıl Geçer?

Öncelikle kişinin beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Asitli içecekler ve çok baharatlı çok yağlı yemeklerden uzak durması gerekir. Ağız sağlığı için hekim önerisi olan gargara ve var ise boğaz spreyini kullanması gerekir. Aynı zamanda kişinin vitamin eksikliği var ise de vitamin takviyesi ile sağlığına özen göstermesi önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ