Çocuklarda Cümle Kuramama
Çocuklarda cümle kuramama, konuşmaya başlayamama ve anlaşılır konuşamama gibi durumlar görülebilir. Çocuklar önce anlamsız sesler çıkarır, sonra anlamlı kısa cümleler ve anlamlı uzun cümleler kurarak konuşmaya başlar. Bu bir süreçtir. Bazı sebepler bu sürecin bozulmasına ve çocukta konuşma bozuklukları oluşmasına neden olur.
Çocuğun Normal Konuşma Süreci Nasıldır?
Bebekler ilk kelimelerini 12-18. aylarda kurmaya başlar. Bu dönemde 10-15 farklı kelimeyi konuşabilirler ve bu kelimelerin yaklaşık dörtte biri anlaşılır niteliktedir. 2-2,5 yaşlarında çocuklar yaklaşık 400 kelimelik bir dağarcığa sahiptir ve bu kelimeler ile 2-3 kelimeden oluşan cümleler kurabilirler. 2,5-3 yaşlarında çocuklar 4-5 kelimeden oluşan cümleler kurabilirler. Bu cümleler %80-90 oranında anlaşılır niteliktedir. 3-4 yaşlarındaki bir çocuğun kurduğu cümlelerin tamamına yakını anlaşılır olmalıdır. Çocuklara konuşma yukarıdaki sürece uymuyorsa veya hiç konuşamıyorsa konuşma geriliği olabilir.
Konuşma Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?
Çocuk hiç konuşmuyor veya konuştukları anlaşılmıyor olabilir. Bazı ses ve lisan hataları olabilir ve bu hatalar zamanla azalması gerekirken azalmıyor olabilir. Bu durumda çocukta konuşma geriliği var demektir. Konuşma geriliği doğuştan kaynaklanıyor, sonradan geçirilen bir problemden kaynaklanıyor veya sebepsiz olabilir.
Konuşma geriliğinin en önemli sebeplerinden bir tanesi zeka geriliğidir. Zeka geriliği olan çocuklarda konuşmayı anlamada ve anlamlı cümleler kurmada problemler olabilir. Eğer çocukta duyma problemi varsa ve duymuyorsa, konuşma da bozulur. Otizm, epilepsi ve merkezi sinir sistemi hastalıkları da konuşmaya engel olabilir. Bunlarla birlikte konuşma bozukluklarının birçoğu da psikolojik nedenlerden ortaya çıkar. Çocuğun yaşadığı psikolojik travmalar veya korkular çocuğu konuşmamaya itebilir.
Konuşma ve Dil Gelişimini Hızlandırmak için Neler Yapılabilir?
Eğer çocuğunuz hiç konuşamıyorsa bir doktora danışınız gerekir. Konuşamamasının sebebi önemli bir hastalık olabilir ve çocuk kendiliğinden konuşmaya başlayamayabilir. Uzman bir doktor sorunun kaynağını tespit ederek gerekli tedavi sürecini başlatacaktır. Bununla birlikte evde çocuğunuzun konuşmasını geliştirebilmek için yapabilecekleriniz var.
Öncelikle çocuğa ilgi gösterilmeli ve ihtiyaçları karşılanmalıdır. Çocukla karşılıklı konuşulmalı ve konuşmaya teşvik edilmelidir. Ona masallar, ninniler, hikayeler anlatabilirsiniz. Uygun oyunlar çocuklarla birlikte oynanmalı ve çocuğa vakit ayrılmalıdır. Çocuğun yaşıtları ile vakit geçirmesi de çok önemlidir. Bir çocuk başka bir çocukla daha rahat anlaşabilir.
2 yaşından önce TV izletilmemelidir. 2 yaşından sonra ise günde maksimum 2 saat olmalıdır. TV çocuklarda düşünce bozukluklarına sebep olabilir. Çocuğun hareketlerini cümlelere dökmek çocuğun daha hızlı öğrenmesini sağlayacaktır. Çocuklarda konuşma teşvik edilmelidir. Çocuğa konuşma konusunda cesaret verilmelidir. Bununla birlikte beslenme çocuk gelişimi için çok önemlidir. Çocuğun beslenmesine dikkat ederek gelişimini tamamlaması sağlanmalıdır.