Çocuklarda Saç Beyazlaması

  • 07 Aralık 2017
  • 9.601 kez görüntülendi.
Çocuklarda Saç Beyazlaması

Saç beyazlaması birçok genetik ve çevresel faktöre bağlı olarak gelişen genellikle ilerlemiş yaş gruplarında karşılaşılan bir durum. Birçok insan saçlarının beyazlamasını istemez. Başta kadınlar olmak üzere beyaz saçlardan hoşlanmayan insanlar saçları boyama gibi yöntemlere başvuruyor. Peki genellikle ilerlemiş yaşla birlikte ortaya çıkan saç beyazlamasının çocuklarda görülme nedenleri ne olabilir?

Çocuklarda Saç Beyazlamasının Nedenleri Nelerdir?

  • Saç beyazlamasında en önemli sebep genetik faktörlerdir. Eğer ailenizdeki insanların saçları erken beyazlıyorsa, sizin saçlarınızda erkenden beyazlayabilir. Fakat bu beyazlanma çocukluk döneminde beklenmez. Çocukluk dönemindeki beyazlıklar genellikle saça rengini veren pigmentlerin eksikliğinden ve oluşmamasından kaynaklanır.
  • Deri ve saçı folikülleri içerisinde melanosit hücreleri, renk veren melanin pigmentinin oluşmasını sağlar. Eğer bu melanosit hücreleri ile ilgili bir problem varsa saçlar beyazlar. Melanin pigmentinin oluşturulması için bazı vitamin, mineral gibi maddelere ihtiyaç vardır. Eğer vücutta melanin üretimi için gerekli maddeler yetersizse saçlarda beyazlama olur. Bunun çocuklardaki en büyük sebebi ise yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Ani travmalar, şoklar ve aşırı üzüntü saç beyazlamasa neden olabilen diğer sebeplerden bazılarıdır.
  • Pernisiyoz anemi adıyla anılan hastalık B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık durumudur. Az görülen bir durumdur ve etkileri arasında çocuklarda saçlarda beyazlama görülür.
  • Yoğun radyasyona maruz kalması, tiroid bezi aktivitesinde bozukluk ve bazı önemli deri hastalıkları saçlarda beyazlamaya yol açabilir. Vitiligo hastalığı bir cilt hastalığıdır ve eğer saçlı deriyi tutarsa saçlarda beyazlamaya neden olabilir.

Alopesi areata hastalığı halk arasında saçkıran olarak bilinen hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmeyen otoimmun bir hastalıktır. Vücut bağışıklık sistemi kıl köklerini zararlı olarak algılayıp saldırır. Bunun sonucunda saçlar dökülür. Bir süre sonra tekrar çıkan saçlar beyaz renklidir.

Pernisiyoz Anemi Nedir? Tedavisi Nasıldır?

 

Pernisiyoz anemi B12 vitamini eksikliğine bağlı bir çeşit kansızlık hastalığıdır. Alyuvar üretimi için gerekli B12 vitamini besinlerle yeterince alınmazsa veya vücuda alınan B12 sindirim sisteminden emilmezse pernisiyoz anemi oluşur. Mide ve sindirim sistemindeki hasarlar ve mide kanserleri besin emilimini azaltır. Bu durumda pernisiyoz anemi oluşabilir. Yine şeker hastalığı ve tiroid hastalıkları pernisiyoz anemiye yol açabilir.

Hastalarda halsizlik, yorgunluk, ishal, ciltte solgunluk ve erken yaşlarda saç beyazlaması görülür. Hastalığın tedavisinde B12 vitamini eksikliğinin neden kaynaklandığı araştırılır. Beslenme düzeninin sağlanması amacıyla beslenme listeleri oluşturulur. Yeterli B12 vitamini alabilmek için B12 enjeksiyonları kullanılır. Yeterli B12 alındığı sürece hastalık ortadan kalkacaktır. Daha detaylı ve kesin bilgi için konuyla alakalı mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ