Çok Çabuk Yoruluyorum

  • 05 Aralık 2017
  • 10.150 kez görüntülendi.
Çok Çabuk Yoruluyorum

Çabuk yorulma belirtisi aslında hayatın birçok noktasında sıklıkla görülebildiği için çoğunlukla bir hastalığın belirtisi olarak görülmemektedir. Yoğun çalışma veya okul hayatı, uykusuzluk, stres, psikolojik çöküntü veya travmalar sürekli yorgunluk hissine sebep olabilir. Fakat bu durumun hayatın olağan sürecinde sürekli olarak hissedilmesi anemi yani halk dilinde kansızlık göstergesi olabilir.

Günümüzde birçok kişinin sıklıkla sahip olduğu anemi, ciltte soluk görünüm, genel halsizlik ve tansiyon dengesizliğine sebep olabilir. Rutin hayatta belirli tedavilerin uygulanmaması ve sağlığa dikkat edilmemesi halinde ciddi sonuçlara yol açabilir.

Çabuk Yorulmanın Nedenleri Nelerdir?

1-)Anemi(Kansızlık)

Alyuvarlarda kana kırmızı rengini veren maddenin azalmasından kaynaklanır. Kadınlarda adet kanamasının fazla görünmesi ve mide veya bağırsakta görülen kanamalar kansızlığa sebep olabildiği gibi genetik bir hastalık olarak da karşımıza çıkar.

Anemi hastaları, gün içerisinde yorgun hissetme veya hemen yorulma, açlık anında tansiyonun normal bireylere göre daha hızlı düşmesi, baygınlık, cilt renginde solgunluk gibi belirtilerle karşılaşabilirler. Bu hastaların gerektiğinde vitamin takviyesi alması gerekebilir. Bunun yanında beslenmelerine normal insanlara nazaran daha fazla dikkat etmelidirler. Et tüketimi bu noktada çok önemlidir. Özellikle anemi hastalarının vejeteryan olması sağlıkları çok kötü bir yönde etkileyebilir. Açlık halinde göz kararması, kulak çınlaması ve baş dönmesi hissedilir.

Birçok insana nazaran anemi hastalarının her zaman yanında atıştırmalık yiyecekler bulunması gerekir. Bu süreçler yaşanmadan hasta, doktor kontrolüne başvurmalı ve doktorun önereceği yaşam standartını sağlamalıdır.

Anemi hastalarının kan vermesi sakıncalı hatta yasaktır.

2-)Mevsim Değişikliği

Mevsim değişikliklerinde çabuk yorulma görülebilir. Metabolizma sisteminin her mevsime sağladığı uyum farklıdır. Özellikle Türkiye’de dört mevsimin yaşanması sebebiyle tüketilen gıdaların değişikliği, sindirim sisteminin farklı çalışmasına yol açar. Kış mevsiminde tüketilen lifli yiyeceklerin fazlalığından sonra ilkbahar ve yaz mevsiminde gıdaların değişmesi ile fazla yorgunluk hissedilmesi vücudun bir tepkime göstermesidir.

3-)Uyku Düzensizliği

Bunun yanında gerginlik, yatağa bağımlılık, eklem ve kaslarda ağrı görülebilir. Bunun için uyku saatine özen gösterilmeli ve günlük ihtiyaç duyulan kadar uyumak gerekir. Meyve sebzeden alınacak vitamin ve mineraller yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Vücudun kendini toparlayabilmesi ve hareketsiz kalmaması amacıyla düzenli spor yapılmalıdır. Bir spor salonuna gidilemiyorsa, sabah uyandıktan sonra, öğlen çalışırken ve akşamları ara ara egzersiz yapılmalıdır.

Bol su tüketimi vücudun toparlanmasına yardımcı olacaktır. Tüm bunların yetersiz kalması halinde, uzman bir doktorun önerisi dahilinde vitamin takviyesi gerekli olabilir. Fakat bunun için önce muayene edilmeli ve gerekli tetkikler yapılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ