Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk

  • 12 Şubat 2018
  • 7.565 kez görüntülendi.
Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk

Diş çekiminin ardından oluşan uyuşukluk, anestezi sonrasında görülen bir durumdur. Çekim işleminden üç ile dört saat sonra uyuşukluk hissi geçmektedir.

Diş çekimi işlemi sırasında anestezi uygulanmasının nedeni, hastanın acı çekmemesini sağlamaktır. Uygulanan anestezi sayesinde, kişi hiçbir rahatsızlık ve ağrı hissetmez ve rahatça diş çekimi uygulaması yapılır. Dişe uygulanan anestezi, ameliyat anestezisinden farklıdır. Operasyon sırasında bölgenin uyuşmaması veya hastanın canının yanması durumunda, uzman hekim birden fazla ampul kullanarak anestezinin dozajını arttırabilmektedir.

Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk Neden Olur?

Günümüzde kullanılan anestezi çeşitleri her zamankinden daha konforludur. Anestezide kullanılan iki çeşit iğne vardır. Blok enjeksiyon ağzın daha geniş bir bölümünü uyuştururken, infiltrasyon iğnesi daha küçük bir alanı uyuşturmak için kullanılmaktadır. Çalışılacak alanın uyuşturulması gerekiyor ise iğne yapılacak alan kurulanarak bir jel sürülür, daha sonra diş hekimi yavaşça iğneyi yapar. Genellikle iğne acısı hissedilmez, sıvının doku içerisine yayılmasından kaynaklı bir acı hissedilebilir.

Tedaviye başlamadan önce hekim uyuşmuş alanı kontrol ederek anestezinin etki edip etmediğini kontrol etmektedir. Her duruma karşı, hasta bir rahatsızlık hissettiğinde işaret diliyle hekimi uyarması gerekmektedir.

Operasyon sonrasında uyuşukluk, baş ağrısı, ağızda şişlik gibi belirtilerin görülmesi normaldir.

Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk Nasıl Geçer?

Çekim sonrası ağız çevresinde ve dilde meydana gelen uyuşukluk sebebi ile konuşma zorluğu görülmektedir. Bu da kişiye rahatsızlık verebilmektedir.

Diş ve çene alt kısmının uyuşukluk hissinin ne zaman geçeceği verilen anestezinin dozuna ve de kişiye bağlıdır. Diş çekiminden ortalama 3-4 saat sonra etkisi kaybolmaya başlamaktadır. Yine de, anestezi aynı doz bile olsa, anestezinin etki etme ve de geçme süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Uyuşukluk hissinin geçmesini hızlandırmak için birkaç basit yöntem denenebilmektedir. Konuşmaya çalışmak ağız ve çene bölgesini çalıştırmakta ve anestezi etkisini daha hızlı atmaya yardımcı olmaktadır.

Diş çekimi sonrası uyuşukluğu geçirmek için, buz ile tampon yapmak da süreci hızlandırmaktadır. Fakat kesinlikle operasyonun hemen ardından uygulanmamalı ve de anestezi bölgesine direkt tampon yapılmamalıdır. Operasyondan 1-2 saat sonra dudak arasına buz koyarak en azından dudaktaki uyuşmanın geçmesi hızlandırılabilmektedir. Buzun, havlu veya torbaya koyularak temas ettirilmesi gerekmektedir; direkt uygulamak doğru bir yöntem değildir.

Bunların yanı sıra, diş çekimi sonrası birkaç saat bir şey yiyip içilmemelidir. Özellikle sıcak ve soğuk şeylerden uzak durulmalıdır.

Diş ağrısının şiddetli olduğu durumlarda hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ