Dışkıda Siyahlık

  • 10 Temmuz 2017
  • 7.544 kez görüntülendi.
Dışkıda Siyahlık

Dışkının rengi ve yapısı çoğunlukla sindirim sistemi rahatsızlıkları ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir. Tüketilen besinlerin sindirimin ardından kalan artıklarının anüs yolu ile dışarı atılan artık, dışkı olarak bilinmektedir. Dışkının rengi, yapısı kimi zaman çeşitli hastalıkların tanısı aşamasında yardımcı olabilmektedir. Normal şartlarda kahverengi tonlarda olması beklenen dışkı rengi kimi zaman yeşil, siyah, kırmızı(kanlı dışkı) renklerde olabilmektedir.

Bu içerikte başta siyah dışkı olmak üzere diğer dışkı renklerinin de ne anlama geldiklerinden ve hangi hastalıkların göstergesi olabileceklerinden bahsedilmiştir.

Siyah(Koyu Renk) Dışkı Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Siyahımsı veya koyu tonlarda dışkılamanın başlıca nedeni mide rahatsızlıklarıdır. Halk arasında sık görülen reflü, ülser gibi rahatsızlıkların akabinde siyah dışkı göze çarpabilir.
  • Mideden anüse kadar uzanan bölüm olan bağırsaklar, ince ve kalın bağırsak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tüketilen besinlerinden sindirilmesinden ve dışarı atılmasından sorumlu olan bağırsaklarda oluşabilecek sorunlar veya rahatsızlıklar, siyah dışkılamaya yol açabilmektedir.
  •  Dengesiz ve sağlıksız beslenmenin sonuçlarından biri olan vitamin eksikliği de, siyah dışkılamanın nedenleri arasındadır. Sağlıklı bir hayat ve olası siyah, koyu dışkılamayı önlemek adına sağlıklı ve bol vitamin içeren öğünlerle beslenmekte yarar vardır.
  • Dışkının koyu tonlarda olmasının bir diğer nedeniyse kabızlık problemidir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve bağırsakların tam olarak fonksiyonlarını yerine getirememesi akabinde baş gösteren kabızlık, katı yapıda ve koyu renkte dışkılama yapılmasına neden olmaktadır. Lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi, gün içinde bol bol sıvı tüketilmesi kabızlığı yani dolaylı olarak siyah dışkılamayı önleyicidir.
  • Çok fazla ilaç kullanan kişilerde de siyah/koyu dışkıya rastlanabilmektedir. Şikayetle ilgili doktora gidildiğinde hali hazırda alınan ilaçlar hakkında ve kişinin kendi hastalığı hakkında bilgi vermesi tetkik ve tedavi aşamasını kolaylaştırıcıdır.

Yeşil Dışkı Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Dışkı renginin yeşil tonlarda olmasının başlıca nedeni tüketilen besinlerdir. Genellikle bebeklerde gözlenen ve normal karşılanan yeşil dışkıya yetişkinlerde de rastlanabilmektedir. Bahsedildiği üzere genellikle bol miktarda yeşil sebze ve türevlerinin tüketilmesi akabinde baş gösterir.

Kırmızı/Kanlı Dışkı Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Kanlı dışkılamanın en yaygın nedeni hemoroid rahatsızlığıdır. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroid, anüs bölgesinde şişmiş ve ağrıya sebebiyet veren damarlar topluluğu olarak tarif edilir.  Alt rektumdaki şişmiş iltihaplı damarların hafif zorlanması durumunda kanama meydana gelebilir. Bazen iç çamaşırında ya da tuvalet kağıdında farkedilen bu kan, kimi zaman da dışkının yüzeyinde göze çarpabilmektedir. Ancak kanlı dışkı direkt olarak basur göstergesi olarak değerlendirilmez. Eğer dışkıda kan ile birlikte anüste kaşıntı ve ağrı da söz konusuysa, derhal sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.

NOT: Siyah dışkı nadiren de olsa kanser hastalıklarının bulgusu olarak baş gösterebilmektedir. Bu yüzden bir süredir devam eden siyah dışkılamanın kesinlikle ihmal edilmemesi ve muhakkak uzman hekime danışılması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ