Doğum Sonrası Terleme
Doğum sonrası terleme, genel olarak lohusalık döneminde kadınlara rahatsızlık veren ve enerjiyi düşüren bir durumdur. Kısa süreli ya da geçici olsa da kimi zaman bu terlemeler can sıkıcı bir hal alabilmektedir.
Doğumdan Sonra Terleme Nedenleri Nelerdir?
- Doğum sonrasında meydana gelen aşırı terleme, genel itibariyle geceleri uyku esnasında görülmektedir. Lohusalık döneminde terlemeler nedeniyle uyku bölünmesi sıklıkla yaşanabilmektedir.
- Gebelik döneminde terlemeler başlayabilir. Bu durumun nedeni anne vücudundaki fazladan sıvının, fetüsü beslemek amacıyla kullanılmasıdır. Ter oluşumunu sağlayan sıvı, hormonsal faktörler dolayısıyla engellenemez ve terlemeler meydana gelir.
- Hamilelikte oldukça artış gösteren östrojen hormonunun doğum sonrasında düşmesi, terlemenin bir başka nedenidir.
- Terleme dolayısıyla gece uykusunda lohusalık dönemindeki kadın sıkıntı yaşayabilir. Öyle ki bu dönemde, kıyafetler sırılsıklam şekilde ıslanabilir.
- Yine lohusalık döneminde kadının vücudunda ateş basması ortaya çıktığında, bu süreç terleme ile sonuçlanabilir.
- Bebeğin sürekli olarak emzirilmesi de geceleri terlemeye neden olabilmektedir.
Doğumdan Sonra Terleme Ne Zaman Geçer?
Yapılan araştırmalara göre, gece terlemeleri ortalama 4 hafta sürebilmektedir. Lohusa annenin idrarı çok koyu renklerde ise bu vücudun susuz kaldığının bir işaretidir. Bu nedenle yeni anne bol bol su tüketmelidir. Bu dönemde su kaybı terleme ile çok fazla yaşanmaktadır. Suyun çok fazla tüketilmesi, bedensel olarak içten temizlenmede son derece etkilidir. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir. Susuz kalan bedende daha başka sorunların ortaya çıkma olasılığı bulunduğu unutulmamalıdır.
Terlemenin önlenebilmesi için, mutlaka pamuk içeren ya da yalnızca pamuktan imal edilmiş kıyafetler tercih edilmelidir. Bu sayede anne, terleme sorununu daha az hissedecek ve daralma, bunalma yaşamayacaktır. Buna ek olarak polyester, naylon içeren kıyafetlerin bu dönem sona erene dek tercih edilmemesi önemli bir ayrıntıdır. Odanın havalandırılması, uyku öncesinde su tüketimi, duş almak gece terlemelerinde rahatlatıcı etki yaratabilmektedir. Dört haftadan daha fazla süren terlemeler ciddi anlamda devam ediyorsa, mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Aslında doğumdan sonra ortaya çıkan ve geceleri artış gösteren terleme durumu, vücuttaki toksinlerin atılması ve kilo sorununun ortadan kalmasında olumlu bir etkiye sahiptir. Lohusalık döneminin ilk yarısından sonra normale dönen terlemeye, involüsyon adı verilmektedir.
Bu dönemde beslenmenin bir düzene konması, baharatlı ve yağlı besinler tüketmeme terleme sorunu için çözüm olabilecek nitelikte önlemlerdir. Zaten bu gibi besinlerden baharat, acı, tuz gibi maddeler süt ile bebeğe geçtiği için doğal ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Yapılacak küçük ve yorucu olmayan egzersizler, her gün bir fincan yeşil çay da rahatlamaya yardımcı olabilmektedir.