Emzirirken Kürtaj Olmak

  • 01 Şubat 2017
  • 9.793 kez görüntülendi.
Emzirirken Kürtaj Olmak

Kürtaj kısacası hamileliğin cerrahi müdahale ile sonlandırılmasıdır. Bu durum hamileliğin 10. haftasına kadar yapılabilen bir durumdur. İstek dışında gebelikte meydana gelen problemlerden kaynaklı kürtaj yapılması 10. haftadan sonrada yapılabilmektedir. Ancak bu durum için izin gereklidir.

Kürtaj hamilelik boyunca yapılabilir ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebek gelişimi tamamlandığı için bu durum daha zor bir hal almaktadır ve kesinlikle etik bir durum değildir. Kürtaj genellikle lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılmaktadır. Tüm bu işlemler esnasında kişi acı hissetmemektedir.

Özellikle emziren annelerin kürtaj olması akıllara bazı soruları getirmektedir. Emziren annelerde her hamile kadın gibi kürtaj olabilir. Kürtaj bebeğini emzirmesini engellemez. Ancak kişi eğer genel anestezi altında bu işlem gerçekleşti ise anestezi maddesinin etkisi geçene kadar bebeği emzirmemek faydalı olmaktadır. Bu işlemi lokal anestezide de yapmak kişinin kararına kalmıştır.

Kürtaj işlemi esnasında kullanılan ilaçlar ya da hormon dengesinin ani şekilde değişimi sütün kesilmesine ya da az gelmesine neden olabilir. Bu durum genellikle kürtajı takip eden birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Kürtaj Sonucunda Oluşabilecek Yan Etkiler Nelerdir?

1-)Ara Kanamalar

Kürtaj sonrasında belirli bir süre işlemin boyutuna bağlı olarak kanama meydana gelebilir. Bu kanamanın miktarı ve süresi tamamen kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genellikle kürtaj sonrası birkaç gün içerisinde kanama olması normaldir ancak bu kanamanın çok yoğun bir şekilde ve uzun süre olması ters bir durumdur ve muhakkak uzman doktora gidilerek durum anlatılmalıdır.

2-)Sütün Kesilmesi

Bu durum emziren annelerde sıkça yaşanılan bir durumdur. Değişen hormon dengelerine bağlı olarak bu durum gözlenmektedir. Genellikle işlemden sonraki bir iki hafta içerisinde süt kesilmesi ortadan kalkmaktadır. Uzun süren süt kesilmelerinde kişi muhakkak doktoruna giderek başvurmalıdır.

İşlem sonrasında süt renginde bir değişiklik meydana gelirse kişi kesinlikle sütü bebeğine içirmemelidir. Sütün renginin normal haline dönmesi beklenmelidir. Sütte meydana gelen değişim düzelmez ise kişi uzman bir hekime giderek şikayetlerini anlatmalıdır.

3-)Ağrı ve Acı

İşlem sonrasında müdahaleden kaynaklı olarak bölgesel ağrı ve acılar meydana gelebilir. Bu durum genellikle bir iki gün içerisinde kendisinden geçmektedir. Ancak işlem sonrasında kişinin steril bir şekilde bakımının sağlamaması enfeksiyon oluşumuna sebep olabilmektedir. Enfeksiyondan dolayı oluşan ağrı ve acı uzun süre sürebilmektedir ve muhakkak tedavi gerektirmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ