Göğüste Kitle
Göğüs bölgesinde hissedilen ve genellikle tesadüfen farkedilen ele gelen kitlelere özellikle kadınlarda sık rastlanır. Kadınlar tarafından farkedilen bu kitle kişinin endişe ve paniğe kapılmasına neden olur. Endişenin nedeni; kitlenin meme kanseri bulgusu olabileceği ihtimalidir. Oysa ki göğüste gözlenen her kitle, meme kanserini işaret etmez. Bazen travmatik etkenler gibi basit sebeplerden göğüs bölgesinde yumru, şişlik oluşumu meydana gelmiş olabilir.
Göğüse sert darbe alınması, göğüs bölgesinde ağrı ve şişliğe sebebiyet verebilir. Eğer herhangi bir fiziksel temas olmadan kitle farkediliyorsa, meme kanseri bulgusu ihtimali olabileceği akıldan çıkartılmamalı ve bir an önce uzman doktora gidilmelidir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Her yaştan kadında görülebilen meme kanserine daha çok 40 yaş üstü kimselerde rastlanmaktadır. Fakat çok genç kadınlarda dahi görülebilmektedir. Ele gelen kitle tek başına meme kanseri olduğunu göstermez. Beraberinde görülen diğer belirtilerin de uzman tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.
Meme Ağrısı
Ele gelen yumru, kitleden sonra en yaygın meme kanseri belirtisi meme ağrısıdır. Fakat göğüslerde hissedilen ağrı, adet döngüsünün sonucu da olabilir. Bu yüzden adet döneminden sonra ağrının olup olmadığının kişi tarafından izlenmesi faydalı olacaktır.
Göğüste Kitle
En bariz belirtisi göğüste farkedilen kitleler, sertliklerdir. Çoğunlukla ağrı ve acı duyulmasına yol açmaz. Kanser kaynaklı olan kitle henüz belirginleşmeden mamografi tıbbi tetkik yöntemleriyle anlaşılabilmektedir. Kadınların dönem dönem göğüslerini elle muayene etmeleri ve anormallik olup olmadıklarını izlemeleri erken teşhis açısından oldukça önemlidir.
Göğüs Ucunda Yanma ve Kaşıntı
Göğüs ucunda yanma, kaşıntı durumlarının gözlenmesi ve bu bölgede pullanmaların olması meme kanseri habercisi olabilir. Göğüs ucunda çukurluk ve göğüste gözle farkedilir doku bozuklukları da bulgular arasındadır.
Diğer Etkenler
- Göğüsten akıntı gelmesi,
- Göğüs ucunda pullu döküntülerin baş göstermesi,
- Koltuk altı kısmında ele gelen şişlik
Kendi Başına Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Olası meme kanseri tehditini erken farketmek ve en az zararla bundan kurtulmak için ayda bir defa da olsa, kadınların elle meme muayenesi yapmasında yarar vardır.
İlk olarak ayna karşısında meme dokusunda fiziksel bir değişimin olup olmadığı incelenmelidir. Fiziksel değişimden kastedilen; göğüs çevresinde kızarıklık, göğüs ucunda anormallik , çukurluk oluşumu ve döküntü olup olmadığı gibi durumlardır. Gözle yapılan muayenenin ardından elle göğüs ve koltuk altı bölgesine dokunularak, kitle ve sertlik oluşumunun olup olmadığı kontrol edilir. Gerçekleştirilen göz ve el muayenesi kesin tanıya neden olmaz. Bir süredir göğüste kitle veya diğer bulgulardan herhangi biri söz konusuysa, bir an önce sağlık kuruluşuna gidilmelidir.