Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik sürecine giren kadınlarda, hormonsal bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerden bir tanesi de kalp çarpıntısının çok fazla olmasıdır. Bu durum her ne kadar normal olarak kabul edilse de, ciddi sorunların belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Normal şartlarda kalp, bir dakikada yaklaşık 70 defa atmaktadır. Hamilelik sürecinde ise nabız, 90’a kadar yükselebilir. Bu durum bedenin hamilelik sürecine uyum sağlamaya çalışması sonucunda ortaya çıkar. Hamileliğin ilk evrelerinden itibaren bebeğin oksijen ihtiyacı gün geçtikçe artar ve bu durumda daha fazla kan pompalanması kaçınılmaz hale gelir. Bu durumda da ortalama % 20 civarında bir artış söz konusu olabilir. Bu seviyedeki kalp çarpıntısı, bebek için zararlı değildir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri Nelerdir?
- Yaygın olan sebeplerden bir tanesi, psikolojik durumlardır. Anne adayı gebelik sürecinin başlangıcında çok kaygılı ya da fazlasıyla heyecanlı olabilir. Bu durum olumsuz bir şekilde gelişme gösterdiğinde, kalp çarpıntısı ortaya çıkabilir. Anne adayının duygusal olarak durumunun düzelmesi sonucunda kalp ritmi normal seyrine dönecektir.
- Normal şartlarda da kalpte çarpıntıya neden olan kansızlık, hamilelik döneminde çarpıntının çok daha sık ve yoğun olarak hissedilmesine yol açabilir. Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ve kansızlığın olumsuz etkilerinden biri olan kalp çarpıntısı, aynı zamanda baş dönmesi ya da halsizlik gibi sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle doktor gözetiminde hamile olan kadının kansızlık teşhisi koyulması sonrasında mutlaka demir takviyesi alması gerekir. Bunun yanı sıra, demir içeren besinler günlük beslenme rutinine mutlaka eklenmelidir.
- Rahmin hamilelik için uygun hale getirilmesini sağlayan progesteron hormonu da kimi zaman kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu çarpıntının başlıca nedeni hormon seviyesindeki yükseliştir ve endişelenmek için bir neden yoktur.
- Gebelik süreci boyunca yenen ve içilen gıdalara çok dikkat edilmesi gerekir özellikle sigara kullanımına mutlaka son verilmelidir. Aynı zamanda aşırı şekilde kafein tüketimi sonucunda kalp çarpıntısı sorunu ortaya çıkabilir.
Çarpıntı Riskli mi?
Kalp çarpıntısı, çok nadir olarak görülmekle birlikte, ciddi bir kalp sorununun belirtisi de olabilir. Normal zamanlar dışında hamilelik süreci dahilinde meydana gelen çarpıntılar, bebek için bir risk içermez. Ancak anne adayının huzursuz ve rahatsız olmasına yol açabilir. Buna ek olarak soluk alıp vermede anne adayı güçlük çekerse, bebeğin oksijensiz kalması durumu gündeme gelebilir ve bu durumda bebek olumsuz etkilenebilir.
Çarpıntının süresi birkaç dakikadan daha uzunsa ve çarpıntı ile eş zamanlı bir şekilde baş dönmesi, bulantı ya da soluk alamama gibi durumların ortaya çıkması halinde, ciddi bir risk faktörü devreye girmiş olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor muayenesi gerekir.