Hipertansiyon ve Ağrı Kesici
Damarın içindeki kanın damara yaptığı basınca tansiyon denir. Normal değerleri vardır. Bu normal değerlerin üzerine çıktığında ise hipertansiyon yani yüksek tansiyon durumu oluşur. Uzun süreli yüksek tansiyon damarların duvarlarında hasar meydana getirebilir.
Organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliğine neden olabilir. Uzun dönemler boyunca belirti vermeyebilir. Bu belirti vermediği sürede beyin, damar, kalp, böbrek gibi hayati değer taşıyan organlara hasar verir. Bu nedenle sessiz düşman olarak da halk arasında söylenir. Mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Yüksek tansiyonun iki türü vardır. Birincisi; birincil (esansiyel) hipertansiyondur ve çoğunlukla yetişkinler için tanımlanır. Hiçbir nedeni yoktur. Diğeri ise ikincil (sekonder) hipertansiyondur. Çeşitli durumlar ikincil hipertansiyona neden olur. Bu etkenler:
- Böbrek hastalıkları,
- Tiroid sorunları,
- Konjenital kalp hastalıkları,
- Uyku apnesi hastalığı,
- Kronik alkol kullanımı,
- Doğum kontrol hapları, bazı soğuk algınlığı ilaçları, reçetesiz alınan ağrı kesicilerden bazıları, dekonjestanlar gibi bazı ilaçlar neden olur.
Hipertansiyon belirtileri
- Aşırı yüksek kan basıncı olmasından ötürü baş ağrısı, baş dönmesi
- Nefes darlığı, göğüs çarpıntısı
- Görmede bozukluk,
- Ense ve boyun ağrısı,
- Halsizlik, yorgunluk
- Burun kanaması,
- Bacaklarda şişlikler.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı sizde görülüyor ise mutlaka doktora başvurunuz. Yüksek kan basıncından ötürü zonklayıcı baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozukluğu bazen de böbrek yetmezliği görülebilir. Tansiyon çok yükseldiğinde ise çift görme, dilde peltekleşme, vücutta karıncalanma görülebilir. Hemen doktora başvurup tedaviye başlamanız gerekir. Hipertansiyon beyin kanaması gibi ciddi durumlara sebep olabilir.
Hipertansiyon Tedavisinde Hedefler
Sağlıklı yetişkinlerde normal değerler 120/90 mmHg. Hipertansiyon denebilmesi için tansiyon takiplerinde her gün veya düzenli olarak tansiyonun 140/90 mmHg’dan yüksek çıkması demektir.
Yüksek Tansiyona Ağrı Kesici ile Müdahale
Bazı hastanelerde yüksek tansiyon ile gelen hastalara novalgin ve avil uygulanır. Bu durumda hastanın tansiyonu düşer. Akut tedavidir. Doğruluğu kanıtlanmamıştır. Hipertansiyon tedavisinde hasta ömür boyu ilaç kullanmak zorundadır. Bunun bilincinde olmalıdır. İlaçların kesinlikle doktor kontrolü ve tavsiyesiyle kullanılması gerekmektedir.
Hipertansiyon tedavisi
Hipertansiyon tedavisinin çok büyük bir kısmını ilaç tedavisi oluşturur. Hipertansiyon tedavisinde yaşam tarzında ve beslenme de değişiklikler yapılmalıdır. Kilo kontrol altında tutulmalıdır. Tuz alımı kesinlikle olmamalıdır. Tedavi kişiye özel olmalıdır. Tansiyon ilaçlarının dozu kişiye göre ayarlanır. Tansiyon ilaçları tansiyonu kontrol altında tutarken aynı zamanda kalp ve damar sistemini ve böbrekleri korur. Belirtilerden herhangi biri varsa veya rutin kontrol olarak tansiyonunuza baktırabilirsiniz ve yüksek olması durumunda hemen uzman doktora başvurup tedavi olmalısınız. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır.