İdrarda Protein Çıkması
İdrarda protein çıkması, zaman zaman meydana gelen ve kişiyi endişelendiren bir sağlık durumudur. Vücudun ihtiyaç duyduğu maddelerden bir tanesi olan protein, vücudun bölümlerine kan aracılığıyla ulaşmaktadır. Böbrekler ise bu dolaşım esnasında proteinin kanda kalması için bir tür engel görevi üstlenmektedir. Ancak böbrekler işlevselliğini kaybettiğinde, protein doğrudan idrara geçebilir. İdrar tahlili sonrasında bu durumun tespit edilmesi, böbreklerde sorun olduğuna bir işaret olabilmektedir. Bu durum ise tıpta “proteinüri” olarak adlandırılır.
İdrarda ortaya çıkan protein üç farklı türdedir:
- Üçü arasında en sık ortaya çıkan, geçici idrar içinde protein çıkmasıdır. Vücudun çeşitli nedenlerle gergin olması halinde ortaya çıkar ve ciddi bir sorun teşkil etmez. Genellikle bu türde tedavi uygulanmaz.
- Kalıcı idrarda protein çıkması genellikle böbreklerde bir sorun olduğunun göstergesidir. Bunun yanı sıra şeker hastalığına bağlı bir rahatsızlık da söz konusu olabilir. Bu durumda doktor gözetimi ve tedavisi önemlidir.
- Ortostatik idrarda protein çıkması ise genellikle ergenlik çağındaki bireylerde ortaya çıkmakta olup, 30 yaşını aşmış bireylerde çok nadiren görülmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortadan kalkan bu türde, nadiren de olsa ölümle sonuçlanan bir durum söz konusu olabilmektedir.
İdrarda Protein Nasıl Belli Olur?
Bu durumun bazı belirtileri ortaktır. Bunlardan bir tanesi idrarın köpüklü olmasıdır. Buna ek olarak yüz, el, ayak veya karın gibi bölgelerde şişkinlik, aşırı yorgunluk ya da halsizlik hali, konsantrasyon problemi yaşanması, böbrek ağrısı, idrara çıkıldığında duyulan ağrı hissi de belirtilere eklenebilir. Zaman zaman idrarında protein bulunan kişilerde idrarda kan ortaya çıkması ya da mide bulantısı gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.
İdrarda Çıkan Proteinin Ne Gibi Belirtileri Vardır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, pek çok başka hastalığa ait belirtiler, idrarda protein sonucu da ortaya çıkan komplikasyonlardır. Bunlar arasında en sık rastlananlar; idrar yolunda görülen enfeksiyon, şeker hastalığı, böbreklerde oluşan enfeksiyon, amiloidoz gibi durumlardır. Kişinin aşırı seviyede yorulması, fazla soğuğa ya da sıcağa maruz kalma gibi etkenler de tetikleyici rol üstlenmektedir.
İdrarda Çıkan Protein Nasıl Tedavi Edilir?
Nefroloji bölümünde alanında uzman doktorların yönlendirmesi ile durumun üstesinden gelinebilir. Gün içinde tüketilen su miktarının artırılması, sarımsak, soğan gibi besinlerin daha sık tüketilmesi, protein içeren besinlerin tüketiminin azaltılması, spor yapılması ve buna ek olarak stresli durum ya da ortamlardan uzak durulması tedavi için gerekli olan koşullardan bazılarıdır.
Daha ileri seviyeler için vücuttaki protein seviyesinin düşürmek için üretilmiş olan ilaçların kullanılması da mümkün olabilmektedir. Ancak ilaç kullanımı mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır.