İki Regl Arasındaki Süre Kaç Gün Olmalı?
Sağlıklı, yetişkin bir kadında iki regl arasındaki sürenin en az 22 gün olması gereklidir. Bu sürenin altında ya da üstünde aralıklar ile regl olunması kişinin sağlıklı bir adet döneminin olmadığının göstergesidir. Bu durumun birçok sebebi bulunmaktadır. Kullanılan ilaçların yan etkisi, kişinin beslenme düzeyi, hormonlarda yer alan düzensizlikler, rahim kanseri, iltihap ve enfeksiyon gibi çok fazla etken iki regl arası sürecin uzamasına ya da azalmasına neden olmaktadır. Kişinin bu durumda doktora giderek muayene olması ve doktorun önereceği ilaçlar ile tedavi olması gereklidir.
Adet döneminde görülen düzensizlikler kadınlar için oldukça önemli bir sorundur. Bu düzensizlikler hem fizyolojik hem de ruhsal olarak kadınları önemli ölçüde engellemektedir.
İki Regl Arası Dönem Ne Kadar Olmalı?
İki adet arası dönemde geçen süre günümüzde çoğu kadın için farklılık göstermektedir. Bu farklılığın en büyük sebebi her kadının hormonal yapısının farklılığıdır. Adet dönemi kişinin birçok farklı etkenine göre farklık göstermektedir. Sigara ve alkol kullanımının sıklığı, beslenme düzeni, uyku düzeni, hareketsiz bir yaşam, hormonal farklılıklar, geçirilen hastalıklar ve kullanılan ilaçlara farklı olarak adet döneminde büyük farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple net bir süre vermek oldukça zordur.
Genel olarak görülen ve normal olarak sayılabilecek iki regl dönemi arası zamanın 22 ile 35 gün arasında değiştiği bilinmektedir. Bu durumda en ideal gün sayısı da 28 gün olarak hesaplanmaktadır. Kişinin adet döneminin sürekli her ay değişmesi ise ciddi bir hormonal sorunun nedeni olabilir. Bu durumda kişinin doktora gitmesi ve test yaptırması tavsiye edilmektedir.
Regl Dönemi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
1-)Regl döneminin belirli bir süresi ve dönemi yoktur. Bu durum her kadın için farklılık göstermektedir.
2-)Adet kanaması oldukça önemli bir süreçtir. Kadınların adet kanaması olması üreme sisteminin çok düzgün bir biçimde çalıştığının bir göstergesidir.
3-)Regl döneminin düzenli olması önemlidir. Bu dönemin çok aşırı düzensizlikler içermesi ciddi bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilmektedir.
4-)Regl döneminde görülen düzenlilik kadınların yumurtlama döneminin de düzenli olmasına neden olmaktadır.
5-)Adet döneminin düzensiz olmasında birçok etken önemli rol üstlenmektedir. Kişinin bu dönemde doğum kontrol hapı kullanımı yapması adetleri de daha düzensiz bir hale sokmaktadır.
6-)Regl döneminin gecikmesi birçok farklı şeye işaret edebilir. Bu durum özellikle gebelik belirtisi olarak bilinmektedir. Kişinin bu durumda birkaç ay daha beklemesi ve sonrasında kesin bir tanı için doktora gitmesi gereklidir.