İshal ve Aşırı Gaz
Dışkının yumuşak, sulu olması hali ve sık sık dışkılama ihtiyacı duyulması ishal olarak tanımlanır. Her yaştan kimsede görülebilen ishale genellikle gaz ve hazımsızlık gibi başka şikayetler de eşlik eder.
İshal daha çok tüketilen besinlerle ilgilidir. Kişinin gün içinde bol sıvı tüketmesi, yediğini ve içtiğine dikkat etmesi ve dinlenmesi akabinde kolaylıkla atlatılabilir. Fakat rahatsızlık yalnızca beslenme alışkanlıklarıyla alakalı olmayabilir. Kullanılan ilaçlar, bakteriyel enfeksiyon ve çeşitli psikolojik etkenler de ishal ve gaz şikayetlerine neden olabilmektedir.
İshal ve Gaz Neden Olur?
Midede hissedilen gaz, şişkinlik şikayeti daha çok ishalin belirtisi olarak görülür. Dolayısıyla ishale yol açan bir çok durum, gaz ve şişkinlik şikayetlerini de beraberinde getirmektedir.
Bakteriyel Enfeksiyon
Dışkının yapısı ve gün içinde dışkılama sıklığı çoğu zaman beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Tüketilen gıdaların bozuk olması, dışarıda yenen yemeğin yeterince hijyenik olmaması gibi durumlar bakteri ve parazitlerin vücuda girmesine yol açarak ishal şikayetini doğurabilir. Bu nedenden oluşabilecek ishal ve gaz sorunlarını gidermek için şunlara dikkat edilmesinde fayda vardır;
- Alışveriş yaparken alınan gıda ürünlerinin son tüketim tarihi kontrol edilmeli,
- Yemek hazırlarken ortamın steril olduğundan emin olunmalı,
- Dışarıda yemek yerken hijyenik yerler tercih edilmeli
Kullanılan İlaçlar
Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçların etkisi olarak kişide ishal gözlenebilir. Özellikle antibiyotik kullanımı akabinde sık görülür. Bunun nedeni; antibiyotiklerin yalnızca vücuttaki zararlı bakterilerin yok olmasında değil, sindirim sisteminde etkin rol oynayan bakterilerin de yok olmasını sağlamasıdır. Sindirimde etkili bağırsaktaki bakterilerin dengesinin bozulması ise ishali tetikleyicidir. İshal ve gaz problemleri ile ilgili uzmana gidildiğinde, hali hazırda kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi tetkik ve tedavi aşamasını kolaylaştırıcı olacaktır.
Psikolojik Etkenler
Çağın en yaygın sorunlarından olan stres, endişe ve kaygı gibi psikolojik haller vücutta bir çok fizyolojik sonuçlara yol açabilmektedir. Büyük topluluk önünde konuşma yapmak veya çok heyecanlı bir durumun içinde bulunmak gibi durumlar ishal ve gaz şikayetlerine neden olabilmektedir. Bunlardan kaynaklı şikayetler genellikle kısa süreli ve geçicidir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Bağırsakların çalışmasını olumsuz etkileyen huzursuz bağırsak sendromu, irritabl barsak sendromu(IBS) olarak da bilinir. Rahatsızlık bağırsak hareketlerinde değişikliklere yol açarak; kabızlık, ishal ve gaz, şişkinlik problemlerine sebebiyet verebilmektedir. Rahatsızlığın diğer belirtileri ise şunlardır;
- Karın ağrısı,
- Gaz ve şişkinlik hissi,
- Kabızlık veya ishal
Diğer Nedenler
- Virüsler,
- Sağlıksız ve dengesiz beslenme programları
İshal ve gaz şikayetleri bir çok rahatsızlığın bulgusu olabilir. Bu yüzden kesinlikle göz ardı edilmemeli ve mutlaka uzman doktora gidilmelidir.