Kesenin Gelişmemesi
Gebeliğin olmasından itibaren gebelik kesesi de oluşmaya başlar. Gebelik kesesi bazı kadınlarda daha geç oluşabilir bazı gebeliklerde de hiç oluşmayabilir. Hiç oluşmaması gebeliğin sonlanması ile son bulan bir durumdur. Fakat geç de olsa oluşursa fetüs tutunabilirse yaşamaya devam eder. Ultrason muayenesi yapıldığında kesenin oluşup oluşmadığı görülür. Gebelik kesesinin olması hamileliği ve dış gebelik olmadığını gösterir.
Hamileliğin olması için kese oluşumu şarttır. Kesenin içi amniyon sıvısı ile doludur. Fetüs ve daha sonra bebek bu kesenin içinde 42 hafta boyunca yaşar. Kese adet gecikmesinden birkaç gün sonra oluşmaya başlar. Adet gecikmesinden yaklaşık bir hafta sonra ultrason ile görülür hale gelmektedir.
Gebelik sonrasında oluşan kesenin boyutları vajinal ultrasonda 2-3 mm ve abdominal bölgeden yapılan ultrasonda en az 5 mm olması şarttır. Bazı durumlarda kese boyutları bu değerlerden daha az olmaktadır. Kesenin gelişememesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Erken dönemde kese oluşmaması döllenmenin daha olmadığı anlamına gelebilir. Geç kese oluşumu olur. Bazı durumlarda ise kese oluşur fakat içerisinde olması gereken döllenme olmaz ve kese içi boştur. Bu duruma boş gebelik veya su gebeliği denir. Bebeğin kalp atışlarının duyulmaya başlandığı 6. haftadan sonra kontrolde bu durum anlaşılabilir.
Gebelikte Kesenin Geç Gelişmesi
Bazı gebeliklerde kese oluşumu ve gelişmesinde sıkıntılar olur ve bu durum kontrollerle anlaşılır. Kesenin yeterli gelişememesi durumunda ilk aylarda düşük riski çok fazladır. İlk zamanlarda gelişmese bile sonraki evrelerde çok hızlı gelişen kese fetüsü korur. Gebeliğin devamlılığını sağlar. Bu nedenle kese gelişimi belki geç dönemde olacaktır. Hemen kese oluşmadı diyerek telaş yapmayın. Doktorunuz sizi en iyi şekilde yönlendirecektir. Doktorunuzla sürekli kontrol halinde olun.
Kesenin Olup Bebeğin Olmaması
Yukarıda da bahsedildiği gibi kesenin olup içinin boş olması durumuna boş gebelik veya su gebeliği denmektedir. Anne adayının bazı sağlık problemleri nedeniyle bu durum olur. Bu durum kadın doğum uzmanı tarafından ultrason ile muayene sonucunda belirlenir. Bu durum daha çok adet kanaması sıklıkla düzensiz olan kadınlarda görülmektedir. Kese oluşumu görüldükten ve bebek görülmedikten sonra doktor, tekrar kontrole çağırır. Çünkü geç yumurtlama olması durumunda beklemek gerekir. Boş gebelik tanısı konulduysa kürtaj ile kesenin alınması gerekli görülebilir.
Boş Gebelik Belirtileri
Normal hamilelik ve boş gebelik arasında fark yoktur. Kişilerde mide bulantısı, kusma, halsizlik, baş dönmesi gibi hamilelik belirtileri olur.
Boş gebelik olan kadınlarda kahverengi akıntı olabilir. En kesin tanı ve teşhis konması için 6. haftada ultrason muayenesi şarttır.
Şüphe duyduğunuz herhangi bir durum varsa derhal doktora başvurmalısınız ve sürekli olarak doktorla irtibat halinde olup kontrollerinize düzenli olarak gitmelisiniz.