Koltuk Altında Kahverengi Leke

  • 16 Haziran 2017
  • 9.865 kez görüntülendi.
Koltuk Altında Kahverengi Leke

Kadınların en çok rahatsızlık duyduğu, kolsuz giymekten çekindikleri ve hatta kollarını kaldırmak istemedikleri nedenlerden biri koltuk altındaki kahverengi lekelerdir. Koltuk altı kararması olarak da bilinen bu durum genelde koltuk altı tüylerinin alınması veya sürtünme gibi nedenlerden olur. Nadiren bazı hastalıkların veya ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilmektedir. Fakat en büyük etken koltuk altındaki tüylerin özellikle sir ağda ile alınmasından ötürü olur. Kadınlar dış görünüşüne çok önem verirken ellerinde olmadan oluşan bu kahverengi kararmalar kişiyi çok rahatsız eder.

Koltuk Altı Kararması Nedenleri Nelerdir?

Tıraş Etme veya Sir Ağda Kullanma

Jiletile alınan koltuk altı kılları çok sert ve kalın renkli çıkarlar bu nedenden ötürü de kıllar deri yüzeyine çıkmasa bile derinin altından bile koyu ve sert oldukları için görünebilirler. Koltuk altında gölge şeklinde düzensiz renkli bölgeler oluştururlar. Sir ağdada durum daha farklıdır. Sir ağda ile alınan kıllar sert veya koyu çıkmaz. Fakat sir ağda yapısından ötürü uygulandığı bölgede kararmaya neden olur. Bu kararmalar tabiki kalıcı değildir. Fakat üst üste sık sık sir ağda yaptırıldığı için bir süre sonra koltuk altında kalmaya başlarlar. Bu da koyu kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur.

Aşırı Sürtünme

Koltuk altındaki deri çok fazla sürtünmeye uğramaktadır. Bu durum da ciltte tahrişe neden olur ve deride kalınlaşma yapar. Bu duruma tıp dilinde hiperkeratoz denir. Ciltte kalınlaşması olması ile de deri yüzeyindeki renkte koyulaşma olur. Asıl rengini giderek kaybeden deri daha koyu bir renk alır.

Mikroorganizmalar

Mikroorganizmaların en hızlı üredikleri ortamlar karanlık ve hafif nemli ortamlardır. Terle birlikte kötü koku oluşumu olur. Bunun nedeni de mikroorganizmalardır. Karanlık ve hafif nemli ortamlardan biri vücudumuzda koltuk altlarıdır. Terleme ile nemlidir ve içte kaldığı için de karanlıktır. Mikroorganizma üremesi için harika ortamdır. Mikroorganizmalar koltuk altında çok fazla ürerse eritrazma denen bir cilt hastalığına neden olurlar. Bu hastalık cildin pürüzlü olmasına ve rengin kırmızıdan kahverengiye doğru değişen renkler almasına neden olur.

Hormon değişiklikleri

Hormon değişimi sonucunda vücutta renk değişiklikleri veya lekelenmeler görülebilir. Örneğin hamilelik döneminde hormonlar çok fazla değişmektedir. Vücutta melanin üretimi artar. Melanini deriye rengini veren pigmenttir. Üretimi artarsa leke oluşumu, deri renginde düzensiz renkler, koltuk altında, burunda ve dudaklarda renk değişiklikleri sıklıkla görülür.

Koltuk Altı Kararması Tedavisi

Limon Suyu ile Tedavi

  • Limon koltuk altı kararmasını geçirebilirsiniz. Hatta kahverengi lekeler yoksa yine uygulayabilirsiniz. Böylece oluşumunu da engellemiş olursunuz. Limon sadece beyazlatıcı değildir. Aynı zamanda antibakteriyel ve antiseptik özelliklere de sahiptir. Limonu şöyle kullanabilirsiniz. Limon sıkılır ve suyuna bal, zerdeçal ve çok az yoğurt katılır. Sonra kararma olan koltuk altı bölgesine uygulanır. 10 dakika bekletilir ve ılık su ile iyice yıkanır. Kararmalar için birebirdir.
  • Ayrıca limon suyunun içine salatalık da eklenebilir. Salatalık cildin kaşınmasını ve tahriş olmasını önleyecektir.
  • Koltuk altındaki cildi soyma
  • Bazı durumlarda koltuk altında melanin hücrelerinin çok üretilmesinden ötürü kararma olur. İşte bu durumda koltuk altında ölü hücreler çok birikir. Bu gibi bir durum varsa koltuk altı deri yüzeyi hafifçe soyulmalıdır. Bu işlem için lif yeterlidir. Çok sert lifler kullanmayınız ve çok sert bir şekilde soyma işlemi yapmayınız. Çok terleyen kişiler bu soyma işlemini daha fazla yapmalıdır.

Patatesle Beyazlatma

  • Limonlu suyla beyazlatma ve patatesle beyazlatma en kolay ve en etkin yöntemlerdir. Limon suyu ile beyazlatma da hassas cilde sahip kişilerde tahriş olabilir. Limon suyu asitlidir. Bu nedenle bu kişiler patates dilimi ile koltuk altlarını 10 dakika ovabilirler. Tahriş etmez. Ayrıca başka bir yöntem olarak da patatesi rendeleyip suyunu çıkarıp pamuk yardımı ile de sürebilirler. Böylece 7 günde beyazlatmaları mümkündür.

Evde uygulanabilecek doğal yöntemler çok çeşitlidir. Fakat bu 3 yöntem yeterli olacaktır. Peki koltuk altı kararmaları basit nedenlerden kaynaklanmıyorsa ve doktora gitmek gerekiyorsa neler yapılabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilir?

Yukarıdaki evde uygulanan yöntemleri denediniz ve tedavi edemediniz. İşte o zaman şüphe ederek doktora gitmelisiniz. Akantozis nigrikans(acanthosis nigricans) isimli bir cilt hastalığı koltuk altlarında, kasıklarda, iç bacak ve boyunda kahverengi, siyah izlere yol açar. Tip 2 diyabetli kişiler, vücut bezleri yeterli çalışmayanlar ve obez kişiler risk grubundadır. Bu hastalıklara sahip kişiler koltuk altlarında kahverengi leke veya kararma gördükleri anda doktora gidip kontrol ettirmelidirler. Bunun dışında bu yöntemleri denemiş ve sonuç elde edememiş kişiler de doktora gitmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ