Kortizon Imuran

  • 17 Ocak 2017
  • 12.277 kez görüntülendi.
Kortizon Imuran

Imuran, azotiyoprin içeren bir ilaçtır. Tek başına veya genellikle kortikosteroidler ile kombine olarak verilir. İmmunsupresan bir antimetabolittir. Bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Kortikosteroid ile beraber kullanıldığında steroidden tasarruf edici etki de gösterir. Böylece daha düşük dozda kortikosteroid kullanımı olur ve steroidin toksik etkisi azalır.

Kortikosteroidlerle kombine halde kullanımına örnek olarak böbrek nakli, kalp nakli ve karaciğer nakli gibi organ nakillerinde organ reddini önlemek olarak verilebilir. MS, romatoid artrit, lupus(SLE), chron, ülseratif kolit gibi otoimmün hastalıklarda da bağışıklık sistemini baskılayarak organ ve dokuların kendisine zarar vermemesi sağlanır.

Imuran Kullanımı

  • Multipl skleroz (MS)
  • Ciddi romatoid artrit
  • Sistemik lupus eritematosus
  • Dermetomiyosit/polimiyosit
  • Poliarteritis nodosa
  • Otoimmün hemolitik anemi
  • Otoimmün kronik aktif hepatit.

Imuran Yan Etkileri

En yaygın görülen yan etki enfeksiyolara karşı duyarlılık olmasıdır. İlaç bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonların vücuda girişini kolaylaştırarak vücudu daha savunmasız hale getirir.

Tek başına veya kortikosteroidlerle kombine kullanan hastalar viral, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara açık hale gelirler. Bunun dışında çok da ciddi olmayan baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, genel halsizlik, bulantı, kusma, diyare, adele ağrıları, titreme, ateş, kızartı, mide rahatsızlıkları ve kalp atış hızında artış görülebilir. Biraz daha ciddi yan etkiler ise artralji, hipotansiyon, hepatik disfonksiyon, kolestazisdir. Bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir. Yan etkileri ve imuran kullanımını kişilere göre değerlendirmek gerekir. Ölümcül bir yan etki bulunmamaktadır.

İlacın en önemli yan etkilerinden biri kan hücrelerinin eritrositlerin azalamasına neden olmasıdır. Genellikle geri dönüşümlü olarak kemik iliğini deprese eder. Lökopeni, trombositopen, agranülositoz, aplastik anemi, pansitopeni ve bazen anemi yapar. Megaloblastik kemik iliği değişiklikleri yapabilir. Fakat bu durumlar nadire ortaya çıkar.

Imuran kullanan çok hastada mide bulantısı meydana gelmiştir ve bu durum ilacı yemekten sonra alma ile çözülmüştür. Kolit, divertikülit gibi ciddi yan etkilere de neden olabilir. Çok şiddetli diyareye de nadiren sebep olur. Bu gibi hastaları tedavi ederken ilacın yan etkisi olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı Imuran kullanan kişilerde de hepatit ve karaciğer hasarı görülmüştür. Bu gibi durumlar ilacın kesilmesi ile geçmiştir. Pulmoner hasar olarak ise nadiren geri dönüşümlü pnömonit görülmüştür. İlacı kullanırken beklenmedik bir durumla karşılaştığınızda mutlaka doktora başvurunuz.

Hamilelik ve Imuran Kullanımı

Hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşarak ilacı ne zaman keseceğinize ve kaç ay sonra gebe kalacağınıza karar vermeniz gerekir. Böylece ilacın bebek üzerine olası etkileri önlenmiş olur. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız doktorunuza danışınız. Imuran’ın yan etkileri çok fazla olsa da tedavi edici özelliği göz önünde bulundurularak risk yarar değerlendirmesi yapılır. Kar zarar hesabı yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Gebelik kategorisi D. risk yarar değerlendirilmesi yapılmadan verilemez. Fötal kanda ve amniyotik sıvıda düşük olarak bulunmuştur. Hamilelik boyunca Imuran alan annelerde ve bebeklerinde lökopeni ve trombositopeni görülmüştür. Ayrıca emziren annelerin sütünde de teşhis edilmiştir.

Imuran’ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:

Eğer,

  • Azotioprine veya Imuran’ın bileşimindeki yardımcı maddelerden birine karşı alerjiniz var ise
  • 6-merkaptopurine karşı alerjiniz var ise kesinlikle kullanmayınız.

Daha detaylı ve doğru bilgi için mutlaka uzman doktora başvurunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ