Kulak Temizletmesi ve Kan Gelmesi

  • 25 Ocak 2017
  • 15.754 kez görüntülendi.
Kulak Temizletmesi ve Kan Gelmesi

İşitme fonksiyonundan sorumlu kulaklardan kimi zaman kan gelmesinden şikayet edilir. Problem tıp literatüründe otoraji olarak bilinir. Kulaktan gelen kan pek çok etkenle ilintili olabilir. Her yaştan kimse de bu şikayete rastlanabilmektedir. Çocuklarda genellikle yabancı cisimlerin kulağa sokulması akabinde gözlenir. Kulağa sokulan cisim, kulak zarının zedelenmesine yol açarak kanamaya sebebiyet verebilir. Kan gelmesi sorununun altında yatan çok ciddi sağlık sorunları(orta kulak iltihabı vs.) olabileceğinden, ihmal edilmemeli ve doğru tetkik-tedavi için uzman gidilmelidir.

Kulak Temizledikten Sonra Kan Gelmesi

Yukarıda bahsedildiği gibi çoğunlukla çocuklarda gözlenen kulak zarı hasarına bağlı kanamaya yetişkin kimselerde de rastlanabilmektedir. Kulak temizleyicilerin kulağın içine sokulması, temizlik amaçlı kulağın içinin karıştırılması esnasında kulak zarında zedelenme oluşabilir. Zedelenmeye bağlı olaraksa kan geldiği gözlenebilir. Halk arasında fazlaca yaygın olan ucu pamuklu kulak temizleyici ürünlerin kulağa sokulmaması ve kullanılmaması tavsiye edilir.

Gelen kanla birlikte kulak ağrısı ve işitme kaybı sorunları da gözlenebilir. Böyle bir durumda bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir.

Kulaktan Kan Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak şikayete neden olan etkenler aşağıdaki gibidir.

Kulak Zarının Hasar Görmesi

Kulaktan kan gelmesinin en sık rastlanılan nedenlerinden biri kulak zarında oluşan hasar, zedelenmedir. Dış ortamdaki ses dalgalarının titreşim oluşturmasını sağlayan kulak zarı, işitme fonksiyonu açısından oldukça önemlidir. Kulağa sokulan yabancı cisimlerin(sivri, delici gibi) bu bölgeye zarar vermesi neticesinde kanama gözlenebilir.

Kulak zarında zedelenme yalnızca fiziksel etkenlerden olmayabilir. Kimi zaman kulak içi ile dışı arasındaki ani basınç değişimi de bu yapıya zarar vererek, kanama oluşmasını tetikleyebilir. Ani basınç değişimine en iyi örneklerden biri, uçak seyahatidir.

Orta Kulak İltihabı

İçerisinde ses iletiminden sorumlu çekiç, örs, üzengi kemiklerini barındıran orta kulakta, bakterilerin çoğalmasıyla birlikte iltihaplanma oluşabilmektedir. Orta kulakta gözlenen bu durum orta kulak iltihabı olarak bilinir. Çocuklarda daha fazla görülür. Genellikle soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonların akabinde meydana gelir.

Rahatsızlığın en bariz belirtisi kulak ağrısıdır. Ağrının dışında ateş, işitme kaybı, kulakta dolgunluk da bulgular arasındadır. Ayrıca kulak zarına uygulanan baskıdan ötürü kulaktan kan gelmesi de kimi zaman rahatsızlığın sonucu olarak baş gösterebilmektedir.

Travmatik Etkenler

Kafa veya direkt olarak kulak bölgesine alınan darbe veya hasarlardan ötürü kulaktan kan gelmesi şikayeti görülebilir. Darbe direkt olarak kulak bölgesine alınmasa dahi kafa travmalarını takiben beyinde hasar oluşması halinde kanama meydana gelebilir.

Dış Kulak İltihabı

Orta kulakta iltihaplanma görülebildiği gibi dış kulakta da oluşabilir. Temel nedeni nem ve bakterilerdir. Özellikle sürekli yüzen kişilerde kulağa su kaçmasını takiben sık görülmektedir.

Kulaktan kan geldiği farkedilir farkedilmez ciddiye alınmalı ve mutlaka uzman doktora danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ