Plasentanın Aşağıda Olması

  • 03 Mart 2018
  • 2.844 kez görüntülendi.
Plasentanın Aşağıda Olması

Plasentanın aşağıda olması sık görülen sağlık sorunlarından birisidir. Plasenta, anne karnındanki bebeğin yaşamını sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmesi için gerekli olan bir organdır. Plasenta oldukça önemli ve hayati bir organdır. Bu organın zarar görmesi halinde anne karnındaki bebeğin sağlık durumunda sorunlar meydana gelebilir. Plasenta yalnızca bebeğe bağlı bir durum değildir. Bu organ geçici bir organdır ve durumu anne ve bebeğe bağlıdır.

Plasentanın normalden daha aşağıda olabilir. Bu durum birçok anne adayında karşımıza çıkan bir sağlık sorunudur. Plasenta anne karnında 3.haftası itibari ile birlikte ortaya çıkar ve gelişir. Bu organ 21. gün itibari ile birlikte ortaya çıkar.

Plasentanın Görevleri Nelerdir?

Anne karnında oluşan bir organ olan plasentanın birçok önemli görevi bulunmaktadır. Bu görevler anne karnındaki bebeğin yaşamını düzgün ve sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmesi için gerekli olan görevlerdir. Plasentanın görevleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Plasenta, anne karnındaki bebeğe oksijen taşıyan bir organdır.
  • Plasentanın diğer bir görevi ise anne karnındaki bebeğin zararlı maddelere karşı antikor üretimi yapmasını da sağlamaktadır.
  • Plasentanın anne karnındaki görevlerinden birisi de atıkların dışarı atılmasıdır. Bu atıkların dışarı atılması ve karbondioksitin anneye geri gönderilmesi bu organ sayesinde oluşan bir durumdur.
  • Plasentanın önemli görevlerinden birisi de annedeki virüsün bebeğe geçmesini önlemesidir. Bu organ kısaca anne ile bebek arasında bir bariyer görevi görmektedir.

Plasentanın Aşağıda Olması Ne Anlama Gelir?

Plasentanın normalden daha aşağıda olması durumu önemli ve sık görülen bir sağlık sorunudur. Plasenta normalde rahim ağzında yer almaz ama böyle bir durum sık görülür ve bu durum tıp dünyasında plasenta previa olarak adlandırılmaktadır. Plasenta normal bir zamanda ise rahim yolu üzerinde yer almaz rahmin yan kısımlarında yer alır.

Plasentanın nerede olduğunu gözlemleyebilmek için ultrason testi yaptırmak yeterli olacaktır. Bu sağlık sorunu 300 anne adayında bir görülebilir bir durumdur. Görülme sıklığı normaldir.

Plasenta serviksinin rahim ağzı üzerinde yer almasının dört farklı modeli bulunmaktadır. Bu modeller arasında şunlar yer almaktadır:

  • Plasenta previa totalis durumunda plasenta rahmin tamamını kapatır. İnsanlarda en sık görülen sağlık sorunu budur.
  • Parsiyel plasenta previa durumunda ise plasenta serviksin sadece internal os kısmını kapatır.
  • Marjinal plasenta previa durumunda plesanta rahmin yan kısmında yer alır. Bu durumda kanal tamamen kapanmaz ama yine de kanama olabilir.
  • Plasentanın normale göre aşağıda yer alması durumunda ise plasenta rahmin üzerinde yer almaz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ