Rahmin Arkada Olması
Rahmin önde ya da arkada olmasının patolojik bir hastalık belirtisi olduğu söylenemez. Bu genellikle kalıtsal olarak gözlenen bir konumlanmadır. Kadınların yaklaşık yüzde 70-80’inde rahim önde iken yüzde 20’sinde arkada olabilir. Genetik faktörlerden ötürü rastlanan bu duruma kimi zaman doğum sonrasında ya da rahimde geçirilen zor bir cerrahi işlem sonrasında da rastlanabilir.
Rahmin Ters Olmasının Nedenleri Nelerdir?
Rahmin arkada olması ya da ters olmasının tıbbi incelemeler sonucunda çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bunlar genellikle genetik olmak üzere kimisi belli dönemlerin ardından da ters dönebilir, arkaya düşebilir.
Genetik Faktörler
Rahmin anne karnından doğumdan itibaren konumlanmasının yapısal olduğu bilinmektedir. Bu nedenle doğuştan rahmi arkada olan kadınların bu durumu bir hastalık ya da olumsuzluk değildir. Genetik bir farklılıktır. Genellikle önde bulunan rahmin bazı kişilerde arka olması durumu sıklıkla kalıtsal faktörlerden kaynaklıdır.
Gebelik Sonrası
Gebelik esnasında rahmi sıkıca tutuyor olan bağlar, gebelik esnasında kadın vücudundaki değişimlerden kaynaklı olarak gevşeyebilir. Ve bu gevşemenin sonucu olarak da gebelik ardından uterusun konumunda değişiklikler olabilir. Uterus arkada kalabilir, ters dönebilir. Uzman hekimin incelemesi ve müdahalesi ile bu en sağlıklı biçimde kontrol altına alınır ve genellikle sağlık açısından bir sakınca oluşturmayacak bir şekilde hekim kontrolünde konumu gözlemlenir.
Bazı Hastalıklar
Rahimde özellikle bulunan kitleler konumu ile uterus çevresinde ise ya da karın bölgesindeyse bunların tedavisi esnasında rahimde ters dönmeler olabiliyor. Kitlelerin büyük olması ve uterus bağlarını zorlaması durumu söz konusu olduğunda da konum değişikliği gözlenebilir. Aynı zamanda karın bölgesinde ve rahimde oluşan enfeksiyonel rahatsızlıklarda gerekli görüldüğünde cerrahi müdahale gerekebilir ve bunun sonrasında da rahmin arkaya düşmesi ya da enfeksiyonun çok şiddetli olması nedeni ile konum değişikliği gözlenebilir.
Menopoz Zamanı
Kadınlarda gebelikte olduğu gibi menopoz döneminde de rahim bağlarında gevşeme gözlenebilir. Bu sebeple rahmin arkaya doğru konumlanması ve pozisyonunun değişmesi gözlenebilir. Menopoz dönemi kadınlar için önemli bir geçiş dönemidir. Bu nedenle bu dönem esnasında kadınların bilinçli davranması ve uzman hekim kontrolünde, bedenlerindeki ve psikolojik olarak yaşadıkları her türlü sıkıntıyı ifade etmesi gerekmektedir.
Rahmin Arkada Olmasının Belirtileri Nelerdir?
Rahmin konum olarak arkada olması bir hastalığın habercisi değil ise anlaşılması zordur. Fakat bazı kadınlarda adet döneminde ve cinsel ilişki esnasında ağrımalara ve acılara neden olduğu için anlaşılabilir. Rahimde ve karın bölgesinde oluşan ciddi bir enfeksiyondan da kaynaklı olabilecek olan bu ters pozisyonlar bir hastalık habercisi olabilir. Bu nedenle ciddiye alınmalı ve ağrı durumunda hemen uzman hekime gidilmelidir.