Röntgen Çektirmek Zararlı mıdır?
Röntgen tıp dünyasında tanı amacıyla hastalıklarda sık sık kullanılan bir yöntemdir. Röntgen ışınları normal ışınlardan çok daha farklıdır. Dokuların içerisinden geçerek görünmeyen dokuların aydınlatılmasını sağlamaktadır.
Tanı amacıyla sık sık kullanılan röntgen ışınları X ışınları olarak da bilinmektedir. Bu ismin verilmesinin en temel sebebi mekanizmanın tam olarak bilinmemesidir. Röntgen çekimi esnasında kişinin incelenmek istenen bölgesi röntgen masasına yerleştirilir.
İşlem kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Kişi bu esnada gözlerini kapatır.
Röntgen çektirmenin zararları bulunmaktadır. Özellikle belirli sürelerin üzerinde röntgen ışınlarına maruz kalmak çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu sebeple kişinin yıl içerisinde çektirmesi gereken röntgen ışınlarınında belirli sayısı bulunmaktadır.
Röntgen ışınları;
- Hamile kadınlar için oldukça tehlikeli bir durumdur. Hamileler kesinlikle radyasyon yayılmasından dolayı bu odaların yanlarında bile bulunmamalıdır. Aksi takdirde bebekte yapısal anormallikler meydana gelebilir, gebeliğin ilk evrelerinde düşükler oluşabilmektedir.
- Küçük çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olduklarından dolayı röntgen ışınlarına karşı daha hassastırlar. Bu sebeple zorunlu kalınmayan durumlarda çocuklarda ve bebeklerde röntgen çekilmemelidir.
- Geriatri(yaşlılık hekimliği) grubunda da çeşitli hastalıkların artışına ve kişideki duyarlılığın daha da artmasına bağlı olarak röntgen ışınlarına karşı hassasiyet gelişebilir. Bu sebeple kişiler çok dikkatli olmalıdır.
Uzun süre röntgen ışınlarına maruz kalmak çeşitli fiziksel ve patolojik değişimlere yol açabilmektedir. Bu nedenle uzun süre röntgen ışınına maruz kalmamak için bu odalarda görevli olan kişiler kurşun kaplama koruyucu kıyafetler giyer ve çekimi kurşun kaplama odalar içerisinde yaparlar.
Röntgen Çektirmenin Zararları Nelerdir?
1-)Gebelerde Düşük
Gebelerde ilk aylarda yüksek oranda düşüğe sebep olur. Düşüğün olmadığı durumlarda bebeğin yapısında çeşitli değişimler meydana gelebilmektedir. Hamile kadınlar kesinlikle röntgen çektirmemeli, hamilelik şüphesi olan kişiler öncelikle gebelik testi yaptırmalıdır.
2-)Kemik Ä°liÄŸi Depresyonu
Yapılan araştırmalar uzun süre boyunca röntgen ışığına maruz kalan kişilerin kemik iliklerinde depresyon gerekleştiği, buna bağlı olarak kemik iliği üretiminin azaldığı ve lösemi görülme ihtimalinin arttığı saptanmıştır.
3-)Kanser Gözlenmesi
Uzun süreli X ışınlarına maruz kalmak kişide kanser gözlenme oranını yüksek oranda arttırmaktadır. Özellikle patolojik oluşumlar ile kendini gösteren agresif kanserler bu şekilde ciddi oranlarda görülmektedir. Bu nedenle ciddi vakalar olmadan, doktor kontrolü olmadan x ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmak gerekmektedir.