Sedimantasyon ve CRP Değerleri Yüksek

  • 04 Şubat 2017
  • 22.374 kez görüntülendi.
Sedimantasyon ve CRP Değerleri Yüksek

Sedimantasyon ve crp değerlerinin yüksekliğinin ne anlama geldiğini araştırmadan önce bu tıbbi terimlerin ne anlama geldiği, vücudumuzdaki hangi yapılar ile ilgili olduğu araştırılmalıdır. Sedimantasyon vücudumuzdaki kırmızı kan hücreleri yani alyuvarların çökme hızının hesaplanması ile ölçülür. Crp ise C reaktif proteinin kısaltılmasıdır.

Bu iki teriminde kanda yüksek oranda bulunması yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu göstermektedir. Ani yükselmeler kısa süreli sürdüğünde genellikle boğaz enfeksiyonları gibi vücutta meydana gelen hafif enfeksiyonların habercisidir ve tehlikeli değildir. Ancak sedimantasyon ve crp değerlerinin uzun süreli yüksek olması vücutta yolunda gitmeyen ve tedavi olunması gereken ciddi enfeksiyonel bir duruma işaret etmektedir.

Sedimantasyon ve CRP Değerleri Hangi Hastalıklarda Yükselir?

1-)Enfeksiyonel Hastalıklar

Vücutta meydana gelen ciddi enfeksiyonel hastalıklarda sedimantasyon hızı ve CRP değerleri normalin 4-5 katı üzerine çıkmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle agresif seyreder. İnatçıdır ve çoğu zaman ilk etapta kullanılan basit yapılı antibiyotikler yanıt vermez.

Bu tür hastalıklarda iv. yoldan  antibiyotik uygulanması, doktor kontrolü altında kişinin bir süre tutulması gerekli olabilir.

Uzun süreli antibiyotik kullanımına rağmen düşmeyen CRP ve sedimantasyon hızı değerlerinde farklı rahatsızlıklar düşünülmelidir. Özellikle uzun süreli antibiyotik kullanılmasına rağmen düşmeyen değerlerde muhakkak farklı uzmanlık alanlarındaki doktorların görüşleri alınmalıdır.

2-)Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal hastalıklar otoimmün rahatsızlıklardır. Vücut kendi hücrelerine karşı savaş açmış ve antikor üretmektedir. Tüm bu durumun sonucunda vücut yüksek oranda iltihap üretir. Vücudun çeşitli bölümlerinde bu iltihaplara bağlı olarak yangı gelişmektedir.

Romatizmal hastalıklar birden farklı şekilde seyredebilir ancak bir çoğunun tanısında kandaki bazı bulgular yükseklik göstermektedir. CRP ve sedimantasyon hızı bu değerlerin başında gelmektedir. Uzun süreli CRP ve sedimantasyon hızı yüksekliğinde romatizmal hastalıklardan şüphe edilmelidir.

3-)Tümör Kaynaklı Sebepler

Vücudun çeşitli bölümlerinde meydana gelen tümörlerden kaynaklı olarak kandaki CRP ve sedimantasyon hızı yükselebilir. Tümörün yapısına bağlı bu değerler değişebilir, artış giderek artan limitlere ulaşır.

Vücutta enfeksiyon oluşumu söz konusu olabilir. Kişinin ağrı, yanma ve şişlik şikayetleri olabilir. Tüm bu semptomlar laboratuvar verileri ile birleştirilerek düşünülmelidir.

NOT: Yukarıda anlatılan etkenler dışında vücuttaki CRP ve sedimantasyon hızı değerleri nadir de olsa verem hastalığında da yükselebilmektedir. Kan incelemelerinin yanında bu hastalıkta muhakkak akciğer filmi çekilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ