Sırt Ağrısı ve Yutakta Yanma Hissi

  • 30 Aralık 2016
  • 9.612 kez görüntülendi.
Sırt Ağrısı ve Yutakta Yanma Hissi

Sırt ağrısı ve yutakta yanma hissi şikayetleri birbirinden bağımsız nedenlerden oluşabileceği gibi aynı sorunlardan kaynaklı da olabilir. Sırt ağrısı ve hissedilen yutaktaki yanmanın ortak nedenlerinden biri; reflüdür.

Yenilen besinlerin sindirilmesinde etkili olan mide asidinin, ters yönde yani yemek borusuna doğru akması durumuna reflü adı verilir. Hazımsızlık, göğüs ve yemek borusunda yanma reflünün en yaygın belirtilerindendir. Göğüs bölgesinde hissedilen yanma, boğaza ve sırt bölgesine kadar yayılabilmektedir. Yayılan yanma hissi yutaktaki yanma hissiyle beraber sırt ağrısı şikayetine sebebiyet verebilmektedir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

  • Göğüs ağrısı, göğüste yanma
  • Ses kısıklığı, rahat konuşamama hissi
  • Ağızda acı tat hissi. Bunun nedeni yemek borusundan ağız veya gırtlağa mide asidinin gelmesidir
  • Öksürük,
  • Mide bulantısı,
  • Hazımsızlık,
  • Yutakta(yemek borusu ve gırtlak arasındaki boşluk) yanma

Reflü Nedenleri Nelerdir?

Reflü genellikle beslenme düzeni ve yaşam alışkanlıklarıyla ilgilidir. Tüketilen baharatlı ve acı yiyecekler, asitli içecekler, alkol, sigara gibi etkenler mide yanmasına sebebiyet verebilmektedir. Fakat sürekli olarak görülen reflü bulgularının altında yatan pek çok neden olabilir. Bu yüzden tekrar eden semptomları kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an evvel uzman doktora gidilmelidir.

Obezite

Obezite veya aşırı kilo sorunu olan kişilerde reflü bulguları fazlaca görülür. Bunun nedeni; mideye baskının çok fazla olmasıdır.

Hamilelik

Yemek borusu ucundaki kas, yemek borusu büzgeci olarak bilinir. Gebelik döneminde vücutta gerçekleşen hormonal değişimlerden ötürü yemek borusu büzgecinde yavaşlama gözlenebilir. Bu kasın hareketlerinin yavaşlaması, zayıflaması ise reflüyü tetikler. Bu sebepten oluşan bulgular, gebeliğin sonlanmasının ardından kendiliğinden ortadan kalkar.

Tüketilen Gıdalar

Ana ve ara öğünlerde tüketilen bazı besinler midede yanma şikayetine neden olabilmektedi. Fazla asitli içeceklerin tüketilmesi, baharat ve acı gıdaların alınması, alkol ve sigara kullanılması durumları reflüyü tetikleyici unsurlardır. Bu tarz gıdalardan uzak durmak ve sağlıklı-dengeli beslenme programları izlemek reflüyü ortadan kaldırır.

Psikolojik Etkenler

Stres, reflüyü ve semptomları tetikleyici etkenler arasındadır. Psikolojik etkenler vücutta fizyolojik değişimlere neden olarak, reflü rahatsızlığına yol açabilmektedir.

Şayet bir süredir reflü bulguları söz konusuysa, ihmal etmeden daha detaylı ve doğru bilgi-tedavi için uzman doktora gidilmesi önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ