Sürekli Hasta Oluyorum
Sürekli hasta olma durumu bazı kişilerde sinir bozucu ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyici bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum genellikle bağışıklık sistemindeki zayıflık ile ilgili olarak ortaya çıkmaktadır. Normal şartlarda vücut, hastalık sebebi olan bakteri ve virüslere karşı antikor üreterek savunma mekanizması geliştirir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf ise bu durum sürekli olarak kişinin hasta düşmesine yol açabilmektedir.
Bağışıklık Sistemi ve Hastalıklar
Bağışıklık sistemi bazı durumlarda savunma mekanizması geliştiremez ve bu da kişiye hastalık olarak yansır. Savunma söz konusu olmadığı için bakteri ve virüsler vücutta rahatlıkla dolaşabilir ve hastalığa yol açabilir.
- Bazı önemli virüsler (söz gelimi HIV pozitif virüsü) bağışıklık sisteminin ciddi anlamda zayıflamasına yol açabilir. AIDS hastalığında en önemli ölüm nedeni, bağışıklık sisteminin etkisiz kalmasıdır. Kişi bu hastalığa yakalandığında, en ufak bir soğuk algınlığında dahi hayatını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilir.
- Tüketilen bazı besinler, bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açabilmektedir. Bu durum özellikle şifa olması açısından tüketilen bitkisel ürünlerde ortaya çıkar.
- Vücutta kan değerlerinin istenen seviyede olmaması, demir eksikliği gibi etkenler de hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.
Sürekli Hastalık Varsa Ne Yapılmalı?
Kişi, yaz – kış demeden hastalanıyor ve sürekli hastalıklarla mücadele ediyor ise;
- Mutlaka detaylı bir kan tahlili yaptırılmalı ve kan değerleri incelenmelidir. Eksiklik varsa muhakkak takviye ve tedavi başlatılmalıdır.
- Vücudun savunma mekanizmasında etkisi olan IgM, IgL ve IgE gibi değerler de ölçüm sonucu incelenmelidir.
- Farklı rahatsızlıklardan kaynaklanan durumların tespit edilebilmesi için mümkünse check-up yaptırılmalı ve genel olarak vücudun durumu hakkında bilgi edinilmelidir.
- Yaşam tarzına, beslenme tarzına da dikkat edilmelidir. Kişi bedensel olarak çok yorucu bir işte çalışıyorsa ya da yoğun stres faktörlerine maruz kalıyorsa bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve hastalıklar sık sık ortaya çıkabilir.
Tavsiye Edilenler
- Güneş enerjisi, vücudun sağlığı için son derece önemlidir. Bu yüzden olabildiğince güneşten D vitamini alınmalıdır.
- Kişinin kilo fazlalığı varsa, hastalıklara davetiyesi var demektir. Bu nedenle kilo, olması gereken seviyeye düşürülmelidir.
- Günlük rutinin çok yorucu ve düzensiz olmamasına dikkat edilmelidir. Uyku sorunu varsa ve uzun süredir devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktordan bu konuda yardım alınmalıdır.
- Tiroid bezleri ile ilgili bir sorun da sürekli hasta olmaya neden olabilir. Bu nedenle gerekli ölçümler yılda en az bir defa yaptırılmalıdır. Bağışıklık sistemini etkileyen faktörler arasında çinko ve şeker durumu da önem arz etmektedir. Bu nedenle gerekli kontroller sağlanmalıdır.
- Beslenme düzeni bedensel sağlığın korunmasında belki de en önemli faktördür. Bu nedenle mutlaka dengeli, yeterli ve düzenli bir beslenme rutini oluşturulmalı, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden kaçınılmalıdır.