Tarak Kemiği Kırığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • 22 Mart 2018
  • 6.228 kez görüntülendi.
Tarak Kemiği Kırığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ellerde ve ayaklarda bulunan kemik yapısına tarak kemiği adı verilmektedir. Ellerde beşer tane bulunan bu kemik, el ayasına denk gelen bölümdedir. El üstten incelendiğinde parmaklara doğru uzanan beş adet düz kemik dikkati çekecektir. Eldeki tarak kemiklerinin kırılması boksör kırığı olarak da isimlendirilmektedir. Özellikle sert bir şekilde yumruk atma, travmaya maruz kalma durumlarında el tarak kemiğinde kırık oluşumu gözlenebilir. Bu kırık genel itibariyle elde yanma, şişkinlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini belli eder. Kişi elini oynatmakta ciddi anlamda güçlük çeker. Röntgen çektirilerek bu kırık teşhis edilebilir.

Ayak tarak kemiğinin kırılması ise çok daha tehlikeli ve şiddetli olabilmektedir. Yetişkin bir bireyin her bir ayağında toplamda yedi adet tarak kemiği yer alır. Baş parmağa bağlı olan tarak kemiği boyca daha kısa ve kalın yapıya sahiptir.

Tarak Kemiğinde Kırık Nedenleri Nelerdir?

  • Ayağın yapısına bağlı olarak ortaya çıkan kırıklar, ayaklara çok fazla yük binmesi ile tetiklenir ve oluşur. Aşırı kilolu kişilerde bu kırığın oluşma olasılığı çok daha yüksektir.
  • Spor yaparken ısınmadan hareketlere başlanması ve spor yapılırken anormal – dengesiz hareketler yapılması, lif zedelenmesi ve tarak kemiği kırıklarına yol açabilir.
  • Kullanılan ayakkabının ayak sağlığındaki etkisi bir hayli fazladır. Rahatsız, çok dar ya da ayağa büyük gelen ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılar ayağın yapısına ve aynı zamanda da kemik yapısına ciddi anlamda zarar vermektedir.
  • Ayağın üstüne sert ve ağır bir maddenin düşmesi, ayağın hızlıca bir yere çarpılması, ayağın dikkatsizlik sonucu burkulması ya da düşme gibi etkenler de tarak kemiği kırıklarında etkili olabilen faktörlerdir.

Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Tarak kemiği kırıldığında, kişi ilk anda bunu anlayamaz. Ancak bazı belirtiler doğrultusunda, kemiklerde bir kırık olduğu fark edilebilir. Bu belirtiler arasında;

  • Ayağın hareket kabiliyetinin kısıtlanması,
  • Şişkinlik ve kızarıklık oluşması,
  • Morarama ve ağrı meydana gelmesi,
  • Aşırı hassasiyetin ortaya çıkması,
  • Ayak üzerine basamama durumları bulunmaktadır. Genel olarak bütün kırık türlerinde aynı belirtilere rastlanmaktadır.

Tarak Kemiğinde Kırık Tedavisi

İlk anda kırık fark edilebilirse bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Bu sayede ağrı ve şişkinlik hafifleyecektir. Ardından kişi zaman geçirmeden, acilen doktora gitmelidir. Kırıklar ancak röntgen ya da bazı testlerin yapılması sonucunda ortaya çıkar. Her ne kadar belirtileri ciddi ve etkili olsa da, tarak kemiğindeki kırıklar bazı durumlarda dikkatten kaçabilmektedir.

Tarak kemiğinde kırık tespit edilmesi sonrasında ayak, gerekirse dize kadar alçıya alınır. Bunun nedeni ayağın hareketinin engellenmesidir. Alçı burada bir aya kadar kalır ve doktorun onayı ile alçı çıkarılır. Alçı bireysel olarak doktora danışılmadan kesinlikle çıkarılmamalıdır. Kırıkların kaynamaması durumunda ise cerrahi operasyon gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ