Uykuda BaÅŸ Sallama

  • 20 Aralık 2017
  • 4.775 kez görüntülendi.
Uykuda BaÅŸ Sallama

Beyin kısmının tam olarak çözülememesi sebebiyle, rüyalar ve uyku anında yapılan istemsiz hareketler net olarak açıklanamamaktadır. Yetişkin bir insan hayatının üçte birini uykuda geçirir. Vücudun bütün organları uyku esnasında çalışır. Kimi insanlar uyurken hareket etmezken kimi bireyler uykusunda sıklıkla hareket eder. Uyurgezerlik gibi rahatsızlıklar bireyi ayağa kaldırıp bazen konuşmaya itebilir. Böyle durumların tekrarı kişinin etrafı tarafından gözlemleniyorsa, doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Özellikle pediatrik nörologlar uyku esnasında yapılan hareketleri tanımlayabilir ve tedavi yolları sunabilirler.

Uykuda Baş Sallamanın Nedenleri Nelerdir?

1-)Hareket Bozuklukları

Hareket bozuklukları uyku sırasında veya uykuya geçiş esnasında vücudun kişinin bilincinden bağımsız olarak hareket etmesinden kaynaklanır. Bu hareket bozuklukları uykuda baş sallama olarak da gözlemlenebilir.

2-)Myoklonik Bozukluklar

Uyku esnasında kişide düşme hissi, gerçeğe yakın rüyalar ve baş sallama hareketi bu bozukluktan kaynaklanır. Yoğun bir gün geçirdikten sonra veya aşırı stres altında çalışan insanlarda görülebilir. Belirtilerin her gün hissedilmesi halinde doktor kontrolüne başvurulması gerekir. Kişinin uyku anında vücudunu dinlendirmesi gerekirken bu tarz durumlarla geçeninde yorgun geçmesi, günlük hayatı etkileyecektir.

3-)Arousal Bozukluklar

Genellikle çocuklarda görülür. Bir çeşit uyku bozukluğudur. Kişinin uykusu esnasında –genellikle uykunun ilk evresinde- otomatik davranışlar sergileyip, uyanıkmış gibi davranmasına yol açar. Bilinçsiz bir durumdur.

4-)Uyurgezerlik

Uykuda baş sallamanın bir diğer nedeni de uyurgezerliktir. Yediden yetmişe herkeste görülebilir. Çocuklarda görülme oranı daha azdır. Uykuya dalınmasından yaklaşık iki saat sonra görülür. Kişi bilinci kapalı olmasına rağmen günlük hayatını yaşayabilir. Genetik olma özelliği taşır. Bir uyurgezerle aynı evi paylaşan kişi çok dikkatli ve temkinli olmalıdır. Uyurgezer kişinin uyandırılması çok zordur. Uyandığında hiçbir şey hatırlamaz. Bu yüzden kişinin uyurgezer halinin olma ihtimaline karşın evde dikkatli bir ortam oluşturulmalıdır. Bunun yanında kapının kitlenmesi ve anahtarın saklanması güvenli olacaktır.

5-)Ritmik Hareket BozukluÄŸu

Özellikle baş vurma, baş döndürme gibi gözlemlenir. Genel olarak uykuda baş sallamanın en belirgin hastalığıdır. Bilinçsiz gerçekleşir ve hasta kendine istemeden zarar verebilir. Özellikle çocuklarda görülür.

Uykuda Baş Sallamanın Tedavi Yöntemleri

Tedavi öncelikle uzman doktorun soracağı sorularla başlar. Bu şekilde tam olarak teşhis konulur. Baş sallama genellikle çocuklarda görüldüğü için soru ebeveynlerine yöneltilir. Sorular şu şekilde olur;

  • Çocuk ne sıklıkla uyku esnasında başını sallıyor?
  • Ne gibi sorunlar görülüyor?
  • Uyanıkken de tekrar ediyor mu?
  • Ne zaman baÅŸladı?

Bunun ardından doktor gerekli ilaç ve tedavi yöntemlerini belirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ