Yakın Gözlüğü Sürekli Takılır mı?

  • 16 Nisan 2018
  • 35.823 kez görüntülendi.
Yakın Gözlüğü Sürekli Takılır mı?

Gözlük kullanımı, kişilerin gözlerinde ortaya çıkan sorunlar ve bozukluklar nedeniyle doktor tarafından yazılır ve kişinin gözlük kullanımını alışkanlık haline getirmesi beklenir. Gözlük türleri, gözün sorununa uygun olarak seçilmelidir. Miyop ve astigmat için uzak gözlüğü kullanılırken, belli bir yaş sonrası görme kusurlarında genellikle yakın gözlüğü kullanılır.

Genel olarak 40 yaş ve üstü bireylerde yakın gözlük kullanımı bir işe odaklanma, metin okuma ya da günlük işlerini yapma gibi eylemler için kaçınılmaz ve mecburi bir hal almaktadır.

Doktor tarafından yazılan ve daha sonra hasta tarafından alınan yakın gözlüğü, uzak gözlüğü gibi sürekli olarak takılması gereken bir gözlük değildir. Kişi sürekli bilgisayar başında ise sürekli olarak metin okuma ya da yakın mesafede bir iş yapma mecburiyetinde ise yakın gözlüğünü düzenli olarak kullanması gerekir. Gözlük her defasında kullanılmadığında gözler odaklanma ve net görme için fazlasıyla çaba gösterir ve bu durum da göz derecesinin çok fazla ilerlemesine yol açabilir.

Yakın Görme Bozukluğu

Yakın görme bozukluğuna (presbiyopi) sahip olan bireylerde, tam anlamıyla bir gözlük kullanımı şart değildir. Uzak mesafeye bakarken yakın gözlük zaten istenen netliği sağlamaz, aksine bulanık bir görüntü sunar. Yakın mesafe görme bozukluğuna sahip olan birçok hasta, 40 yaş ve üzeri kişilerdir.

Özellikle gözlerinde hipermetrop tanısı bulunan kişilerde, daha erken yaşlarda yakın gözlüğü kullanımı zorunlu olabilmektedir. Yakın gözlüğü kullanılmadığında gözlerde ağrı, kızarma ya da yorgunluk ile sulanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Kişi gözlüğünün düzenli bir biçimde kullanmadığında, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlar da gözlemlenebilir.

Yakını Görememe Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi için gözdeki sorunun hangi yakın görme kusuru olduğu tespit edilmelidir. Daha sonraki aşamada, tedavi için hangi yöntemin kullanılacağı seçilmelidir. Yakın görme bozukluğu için tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Tek bir mesafenin net görülebildiği yakın gözlüğü, presbiyopi rahatsızlığında ilk seçenek olarak kullanılmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile gözdeki bozukluk da artar ve iki ayrı gözlük kullanımı zorunlu hale gelebilir. Bu durum, hastalarda bezginlik yaratabilmektedir.
  • İki ayrı gözlüğü yanında taşımaktan veya takıp – çıkarmaktan bunalan kişiler için günümüzde artık bifokal(çift odaklı) gözlükler de üretilmektedir. Bu gözlük türünde, yakın görüş özelliği gözlük camının alt bölümüne eklenir. Kişi, tek bir gözlükte farklı göz açıları ile hem yakını hem de daha uzak bir mesafeyi bu sayede net olarak görebilir.
  • Gözlük kullanımına alışamayan kişileri progresif lens kullanımını da tercih edebilmektedir. Uzağa bakış esnasında büyüyen göz bebeğine uygun olarak lens çapı uzak görüş mesafesine ayarlıdır. Ancak bu lens, netleme özelliği sayesinde aynı zamanda yakın görüş için de kullanılmaktadır.
    Kişi hangi yöntemi kullanacağına karar veremeyebilir. Bu durumda göz doktorundan fikir almak yararlı olabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ